VZP se omluvila za pozdní platby. Lékaře takové gesto neuspokojilo

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna se lékařům omluvila za zpožďování plateb prostřednictvím placené inzerce v některých celostátních denících. Lékaři ale tento krok moc neoceňují. "Lékaře argumenty VZP vůbec nezajímají, chtějí jen tu bídnou odměnu za svou práci. Odpovědnost nechť si vyřeší VZP se státem," píše čtenář Zdraví.Euro.cz...


Všeobecná zdravotní pojišťovna se lékařům omluvila za zpožďování plateb prostřednictvím placené inzerce v některých celostátních denících. Lékaři ale tento krok moc neoceňují. Poukazují na to, že omluva jim od současného krizového stavu příliš nepomůže.

MUDr. Richard IRGL

Lékaře argumenty VZP vůbec nezajímají, chtějí jen tu bídnou odměnu za svou práci. Odpovědnost nechť si vyřeší VZP se státem a nechť si VZP třeba půjčí od banky nebo od státu jako každý jiný dlužící subjekt nebo podá návrh na konkurs z důvodu předlužení. Lékaři jsou také jen lidé a mají kromě závazků živit své rodiny a zaměstnance, kteří mají také své rodiny a závazky… Alespoň to VZP donutí zamyslet se nad tím, proč proplácí všem všechno a nevyužívá svého kontrolní systému především k tomu, aby kontrolovala konzumaci péče svými pojištěnci, jak to činí všechny komerční zdravotní pojišťovny všude ve světě. Zřejmě je jí to jedno, protože deficit financí nepocítí zaměstnanci VZP ani její ředitel, ale smluvní partneři, kteří však svou práci již odvedli.

MUDr. Jiří Wicherek

Hmmm, dobře, tož to by mohli též lékaři svým dodavatelům, najemcům ordinací, elektrárnám, plynárnám, vodárnám…. napsat: „Zdůrazňuji, že odmítám zodpovědnost za špatný stav financí svého zařízení. Připomínám, že mám prostor pro snižování nákladů minimální. Snažím se zveřejňovat čísla, jak stoupá zadlužení našeho zařízení, ale přitom nemám v rukou páky, abych ovlivnil včasnost plateb VZP. Naopak, dovolim-li si VZP upozornit, že jeji platby se neuměrně opožďují, čeká mne následně „cílená revize“, v jejímž důsledku se moje finanční situace ještě zhorší. Nepříznivé vyjádřování o pojišťovnách může mít pro mé zařízení dokonce za následek neuzavření smlouvy na další období v příštím roce. Výše uvedené skutečnosti jasně dokazují, že mé zdravotnické zařízení nemá k dispozici právní ani ekonomické nástroje, aby současný stav změnilo.“

Obávám se, že není ve finančních možnostech zdravotnických zařízení tuto omluvu tlumočit výše uvedeným subjektům formou inzerátu v nejčtenějších denících. Snad by lékařům mohly vyjít vstříc alespoňZdraví.Euro.cz. Mám však za to, že tato „omluva“ by dodavatele zdravotnickým zařízením, nájemce ordinací, elektrárny, plynárny, vodárny… by tyto neuspokojila stejne, jako nemůže uspokojit lékaře „omluva“ VZP.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

MUDr. F. Hegar, praktický lékař, Lomnice n.Pop.

Myslím si, že normální je pracovat a ještě normálnější je za odvedenou

práci dostat VČAS A SPRÁVNĚ ZAPLACENO !!!!! Zdravím.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?