VZP už má podepsanou smlouvu s IZIP na provoz svého portálu

11. 10. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už má podepsanou smlouvu se společností IZIP na provozování svého portálu, přes který komunikuje se zdravotnickými zařízeními i pojištěnci. Bez dalších podrobností to řekl rádiu Impuls ředitel VZP Pavel Horák.


Po vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky i portál hrozilo, že od ledna 2013 zůstane VZP bez portálu. Objevily se spekulace, že IZIP dosáhl nové smlouvy pod pohrůžkou prodeje dat klientů jiným pojišťovnám.

„Nevím, kdo to šířil, je to nesmysl,“ řekl Horák. Zdůraznil, že data patří klientům a oni jediní mají právo s nimi disponovat. Do dat nemá podle Horáka nikdo přístup, ani VZP, tím méně IZIP.

Spekulace o nezákonném zacházení s osobními údaji odmítl v nejnovějším vydání Zdravotnických novin komisař ochrany dat Karel Neuwirth. Osobní údaje klientů nejsou majetkem společnosti, souhlasili s jejich zpracováním pro předem definované účely, mezi nimiž obchodování s daty není uvedeno, uvedl.
,

Naopak společnost IZIP se klientům zavázala, že jejich údaje bude chránit před neoprávněným a nepovoleným přístupem, změnou, zničením či ztrátou. IZIP prošel kontrolu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Jména, příjmení a adresy klientů může použít jen pro nabízení svých nových produktů. Pokud klient nesouhlasí, musí s touto nabídkou IZIP skončit.

„Je tedy zřejmé, že kdyby společnost chtěla údaje svých klientů prodat či předat jinému správci, pak musí o takovém záměru předem své klienty informovat a umožnit jim vyjádřit případný nesouhlas,“ uvedl expert. Nový správce by nesměl klientům zasílat své nabídky.

Za porušení těchto povinností může ÚOOÚ uložit pokutu až deset milionů korun. Prodej či předání databáze by mohly být posuzovány jako trestný čin s trestem až osm let odnětí svobody.

Horák připomněl, že VZP vlastní společnost IZIP z 51 procent. Problém je podle něj jinde - pokud by skončil obchodní vztah a VZP by musela vrátit akcie, mohlo by se stát, že si IZIP bude hledat jinou pojišťovnu jako partnera a nikdo by nemohl nic namítat.

„Nedisponoval by daty klientů, ale získal by know-how systému, který patří k největším v ČR,“ řekl Horák. VZP by si musela vybudovat portál nový a vzhledem k termínům výběrových řízení by to do ledna 2013 nestihla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?