VZP vloni vydala přes 3 miliardy za péči v LDN

31. 3. 2016 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna připomíná strukturu plateb za zdravotní péči v seniorském věku a pro naši redakci uvádí výdaje, které v jednotlivých typech zařízení v loňském roce vydala.


Vedle péče o seniory v nemocnicích poskytujících akutní lůžkovou péči, pojišťovna uhradila celkem 3,7 miliardy korun za zdravotní péči v léčebnách dlouhodobě nemocných. Na dlouhodobou lůžkovou péči v začleněných LDN (těch, které jsou součástí zdravotnických zařízení s dalšími typy lůžkové péče) VZP vydala 2 miliardy. Samostatným LDN pak v loňském roce zaplatila1,7 miliardy korun.

V rámci plateb z prostředků veřejného zdravotního pojištění je v těchto typech smluvních zdravotnických zařízeních hrazena veškerá zdravotní péče i tzv. „sociální náklady“ - náklady na ubytování a stravu. „O umístění pacienta do zdravotnického zařízení může rozhodnout jen lékař, a to na základě zdravotního stavu pacienta. Důvodem nemůže být sociální situace dotyčného, například že žije sám a nemá se o něj kdo starat. Řešením je v takovém případě zařízení sociální,“ uvedl k umísťování seniorských pacientů v zařízeních zdravotnické mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Při pobytech pouze zdravotní péče

V pobytových zařízeních sociálních služeb, tedy domovech pro seniory nebo soukromých zařízeních zaměřených na pacienty s Alzheimerovou chorobou jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny pouze poskytnuté zdravotní služby, nikoliv péči sociální (tedy ne např. ubytování a stravu nebo úkony, které nejsou zdravotnického charakteru).

Lidem umístěným v sociálních zařízeních je z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazena péče ambulantních specialistů a praktiků (stejně jako všem klientům, kteří žijí doma). Dále je hrazena lékařem indikovaná ošetřovatelská zdravotní péče, poskytovaná všeobecnými sestrami v sociálních službách. Podmínkou je, že i tato pobytová zařízení sociálních služeb mají s VZP uzavřenou smlouvu. Musí si o ni požádat a současně prokázat, že ošetřovatelskou péči budou poskytovat zdravotničtí pracovníci daného zařízení, kteří jsou způsobilí k výkonu zdravotnického povolání. Za zdravotní péči v pobytových zařízeních sociálních služeb pojišťovna zaplatila 800 milionů.

„Náklady na jednotlivé klienty se v rámci každého výše jmenovaného zdravotnického či sociálního zařízení liší v závislosti na zdravotním stavu jednotlivce, v případě Alzheimerovy choroby na stupni postižení (z důvodu vyšší náročnosti ošetřovatelské zdravotní péče), a dále na dalších onemocněních, která klient má. Obecně lze říci, že úhrady od pojišťovny se řídí úhradovou vyhláškou,“ uvedl mluvčí Tichý a připomněl, že VZP hradí i zdravotní péči poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí pacienta, tedy návštěvní službu lékaře doma a tzv. domácí péči (home care), kterou je ošetřovatelská péče, léčebně rehabilitační péče nebo paliativní péče, poskytovaná na základě lékařské indikace. Na domácí péči VZP vloni vydala 1,16 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?