VZP vydá za skenování dokumentů za čtyři roky 137 milionů

29. 3. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydá za skenování papírových dokumentů za čtyři roky 137 milionů korun, informoval deník Insider. IT odborníci to prý kritizují, VZP by podle nich měla podporovat digitalizaci komunikace s plátci i pojištěnci. VZP loni vyhlásila na digitalizaci dokumentů tendr, předpokládaná hodnota zakázky byla 459 milionů Kč. Soutěž vyhrála firma ICZ se subdodavatelskou firmou ScanService a.s., která nabídla nejnižší cenu.


Firma bude skenovat přehledy o platbě pojistného, hromadné oznámení zaměstnavatelem, evidenční list zaměstnavatele či evidenční list pojištěnce. Digitalizace se má týkat jen nově vzniklých dokumentů, jeden list bude stát zhruba šest korun. Papírové dokumenty z celé republiky se budou vozit do Jihlavy, kde je firma bude skenovat a digitalizovat.

Podle ředitele odboru komunikace Vlastimila Sršně VZP zpracovává ročně dva miliony dokumentů nestrukturovaných a tři miliony strukturovaných.

„Digitalizace je součástí koncepce zpracování dokumentů, kam patří vytvoření centrální doručovací adresy, centrální podatelny, centrální digitalizační linky a centrálního archivu,“ řekl deníku. Pro klienty VZP to prý bude znamenat zjednodušení procesu - od předávání dokumentu na jedno místo až po jeho zpřístupnění ze všech pracovišť VZP. Pro pojišťovnu bude znamenat zrychlení a zefektivnění práce s dokumenty.

Podle odborníků na IT technologie vede převážná většina firem agendu zaměstnanců elektronicky. VZP by podle nich raději měla stanovit pevnou strukturu, v jaké data o zaměstnancích chce, a firmy by je posílaly.

Potřebné úpravy by prý stály méně než digitalizace papírových dokumentů a jejich zasílání poštou. Úpravy na straně firem by se rychle zaplatily ve sníženém poštovném a nákladech na tisky.

Ostatní zdravotní pojišťovny jsou prý spíše pro, aby se agenda digitalizovala lépe. Oborová zdravotní pojišťovna podle ředitele Ladislava Friedricha motivuje plátce, aby využívali pro podávání přehledů její portál a elektronické rozhraní, a tedy je neposílali v papírové formě.

Sršeň dodal, že VZP několikrát oslovovala všechny partnery, aby je přesvědčila o výhodnosti elektronické komunikace. Před zahájením projektu je osloví znovu, aby dosáhla co nejnižších nákladů na digitalizaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?