VZP vydala díky snížení cen za běžné léky méně, přidala centrům

5. 2. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydala loni za běžné léky díky snížení cen o 1,558 miliardy korun méně než v roce 2013, z nich většinu dala centrům specializované péče, řekl novinářům náměstek pro zdravotní péči Petr Honěk. Celkem šlo loni na léky 21 miliard ze zhruba 140 miliard, které VZP vydala za zdravotní péči.


K úsporám podle náměstka přispěly pozitivní listy, což jsou seznamy receptových léků, u kterých byly sjednány s výrobci nižší ceny. Pro pacienty jsou bez doplatku.

Lékaři je psát nemusejí, pokud je ale píšou, VZP jim zvýší limit a jsou méně ohroženi srážkami za překročení.

Z 28 miliard dostala sedm miliard centra specializované péče. Centra dostala více peněz na biologickou léčbu rakoviny či roztroušené sklerózy. Z běžných léků největší část vydání tvořily loni léky na cukrovku, přes miliardu, a na vysoký tlak půl miliardy korun.

Své pozitivní listy mají všechny zdravotní pojišťovny. VZP na něm má 19 typů léčiv, hlavně na nemoci srdce a cév, vysoký cholesterol, ředění krve, na cukrovku a antidepresiva. Na seznam se dostanou jen masově užívané léky. Mimo stojí speciální léky předepisované například neurology, které užívá malé množství pacientů.

Ceny léků před zařazením do seznamu dojedná s výrobci lékový ústav, návrhy podávají zdravotní pojišťovny. VZP loni navrhla u sedmi léků zkrácené revize, přineslo to úsporu 937 milionů, a u šesti dala podnět k hloubkové revizi, což uspořilo 268 milionů. Na návrh VZP provedl lékový ústav zkrácenou revizi u deseti přípravků mimo pozitivní list, uspořilo to tak 353 milionů korun, vyčíslil Honěk.

Zdůraznil, že zatímco dříve šetřila VZP tím, že dávala lékařům přísné limity a z překročené částky jim zaplatila jen část, neuplatnila loni regulace u žádné ambulance. Ze stejného balíku peněz mohli lékaři psát díky snížení cen recepty na více léků. Letos VZP v krocích k úsporám pokračuje, tři zkrácené revize, které byly zahájeny loni v prosinci, přinesou úsporu 249 milionů korun, doplnil Honěk.

Přínos pozitivních listů kritici zpochybňují, jde prý mnohdy o starší, už málo užívané léky. Podle Hoňka ale fakta potvrzují, že léky po zařazení na seznam se píšou víc, například přípravek na žaludeční obtíže zvýšil po zařazení na seznam podíl na trhu ze dvou na deset procent a lék na vysoký tlak ze 41 na 50 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?