VZP vypsala tendr na dodavatele časopisu, původní byl předražený

6. 11. 2009 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypsala tendr na nového dodavatele klientského časopisu. Informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Vítěz výběrového řízení získá za tříletou zakázku ročně 50 milionů korun. VZP si od tendru slibuje výrazné úspory, už audit v roce 2005 totiž ukázal, že dosavadní zakázka pro firmu Ora Print byla předražená.


„Správní rada vypsání nového výběrového řízení uložila managementu pojišťovny už v létě,“ řekl HN šéf správní rady Marek Šnajdr.

Od roku 2002 dodávala časopis společnost Ora Print, blízká Romanu Janouškovi, který je přítelem pražského primátora Pavla Béma (ODS). Za stejnou zakázku přitom Janouškova firma dostávala 111 milionů korun ročně.

VZP kvůli tomu čelila kritice a vnitřní audit už před čtyřmi lety ukázal, že výroba magazínu by se dala pořídit za méně než 50 milionů korun. V reakci na to se v roce 2005 vedení Ora Print dohodlo s VZP na úpravě ceny z původních 111 milionů ročně na 87 milionů za rok.

„Došli jsme k tomu, že když se vypíše nová soutěž, pravděpodobně se ušetří,“ řekl člen správní rady VZP, komunistický poslanec Vladimír Koníček. „V podstatě z toho (auditu, pozn. red.) vyšlo, že nynější časopis je drahý a má špatnou úroveň, byla ale potřeba politická vůle, aby se s tím pohnulo,“ uvedl nejmenovaný zdroj z pojišťovny.

Nástupce Ora Print by měl být znám do konce roku, zakázka počítá s tříletou spoluprácí od konce ledna 2010.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?