VZP: vyšší zálohy nemocnicím

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Nemocnice dostanou letos od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na zálohových platbách minimálně o 5 miliard korun víc než v roce 2014 a o 2 miliardy více než loni. Pojišťovna zveřejnila také celkové výše záloh, které v období posledních 3 let nemocnicím posílala.




Meziročně, tedy při srovnání let 2015 a 2016, si polepší všech 149 nemocnic, s nimiž má největší zdravotní pojišťovna smlouvu, okomentoval mluvčí VZP Oldřich Tichý navýšení záloh, jejichž celkovou výši 70,5 miliardy stanovuje zdravotně pojistný plán VZP. Podle mluvčího se ale zálohy pravděpodobně ještě zvýší, protože vedení pojišťovny předpokládá další navýšení záloh vysoce specializovaným centrům péče pro léčbu zvláště závažných nemocí, jakými jsou např. rakovina, roztroušená skleróza či Parkinsonova choroba.
„Nárůst zálohových plateb oproti roku 2014 o 7,6 procent by měl nemocnicím zajistit dostatek peněz jak na rozvoj péče o klienty VZP, tak na slíbené navýšení platů. V žádném případě by se také už neměly opakovat ojedinělé případy z konce loňského roku, kdy několik nemocnic tvrdilo, že už nemají na péči o klienty VZP peníze,“ uvedl mluvčí Tichý s tím, že zálohy nemocnicím se ročně zvyšují i přesto, že pacientů-klientů VZP mírně ubývá. Zatímco v roce 2014 činily zálohy 65,6 miliardy pro 5,97 milio nů klientů, v roce 2015 je na celkových 70,5 miliardy záloh klientů 5,9 milionů (o 1,1 % méně). VZP vydá letos za zdravotní služby celkem 152 miliard, o něž se nemocnice dělí s ambulantním sektorem, lázněmi, laboratořemi a dalšími zdravotnickými zařízeními.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?