VZP začne jednat o rušení lůžek, IZIP koupí jen za symbolickou cenu

1. 2. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne jednat se zřizovateli nemocnic o možném rušení deseti tisíc akutních lůžek v Česku.


„Správní rada v pondělí pověřila ředitele VZP Pavla Horáka, aby zpracoval analýzu návrhu, jak by optimalizace lůžkového fondu měla vypadat, a bude jednat s největšími zřizovateli nemocnic, tedy státem, kraji a s dalšími o tom, jak by se to udělalo,“ řekl Právu po pondělním jednání správní rady VZP její předseda Marek Šnajdr (ODS).

S rušením lůžek akutní péče počítá i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a shodli se na něm, zatím ústně, i zástupci zdravotních pojišťoven.

Naopak s rušením nesouhlasí ČSSD, která se domnívá, že by to rozvrátilo nemocniční péči, a také Svaz pacientů, a to ze stejných důvodů. Heger ale počítá s tím, že část peněz z uspořených nákladů za zrušená lůžka by mohla jít na vyšší platy zdravotníků.

Pojišťovna chce mít v IZIP většinu

V Karlovarském kraji a kraji Vysočina se vyzkouší projekt IZIP, tedy internetové zdravotní knížky.

„Teprve na základě čísel o tom, zda se daří šetřit pojišťovně peníze, se rozhodneme, co dál. Pokud budeme jednat o vstupu VZP do vlastnictví společnosti IZIP, tak pouze na principu významné majority a za symbolickou cenu. Neschválili jsme tedy návrh koupi akcií za tržní cenu,“ řekl Šnajdr.

Na vyšší platy peníze z rezerv

Knížky nabízejí on-line přístup k údajům o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních.
K informacím se mohou dostat i lékaři a lékárníci. Má se tak předejít předepisování léků, které nemocný dostal už od jiného lékaře, a odbourat duplicitní vyšetření.

Pokud by zdravotníci měli dostat přidáno 2 miliardy korun, dopad do hospodaření VZP by byl 1,4 miliardy, tedy asi 70 % z uvažované celkové částky. „To není částka malá. Peníze by musely jít z docházejících rezerv,“ zdůraznil Šnajdr.

Na dotaz, zda správní rada také jednala o dřívějším požadavku dvou zástupců Věcí veřejných v tomto orgánu, a to, aby odstoupil Šnajdr i ředitel VZP Pavel Horák, předseda správní rady řekl, že program v tomto schválen nebyl. Jinými slovy nejednalo se o tom a oba zůstávají ve svých funkcích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?