VZP zaplatí IZIP za provoz nového portálu pět mil. Kč měsíčně

22. 10. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude platit společnosti IZIP za provozování svého portálu pět milionů korun měsíčně. Informoval o tom server Lidovky.cz. VZP přes portál komunikuje se zdravotnickými zařízeními i s pojištěnci. Smlouva, která byla uzavřena na dobu neurčitou, je podle právních analýz ministerstva zdravotnictví velmi nevýhodná.


Ministerstvu například vadí, že portál nepatří VZP. Data nadále vlastní IZIP. Pojišťovna v portálu také nemůže nic měnit. „Správný a hospodárný postup by byl takový, že si objednatel má ujednat veškeré další dispozice s dílem, jehož vytvoření si pro sebe objednal a zaplatil,“ píše se v právní analýze ministerstva, kterou má server Lidovky.cz k dispozici.

Po vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky i portál hrozilo, že od ledna 2013 zůstane VZP bez portálu. Objevily se spekulace, že IZIP dosáhl nové smlouvy pod pohrůžkou prodeje dat klientů jiným pojišťovnám. Ředitel pojišťovny Pavel Horák to ale již dříve popřel. Zdůraznil, že data patří klientům a oni jediní mají právo s nimi disponovat. Do dat nemá podle Horáka nikdo přístup, ani VZP, tím méně IZIP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?