VZP zaplatí kvůli IZIP 800 000 Kč

23. 11. 2006 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Tendr Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) k internetovým zdravotním knížkám (IZIP) nebyl v souladu se zákonem. Pojišťovna za něj zaplatí pokutu 800 000 korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak potvrdil svůj dřívější verdikt. Řekl to mluvčí úřadu Kristián Chalupa...


BRNO/PRAHA -

Sankce je nejvyšší z platných pokut za veřejné zakázky. Pojišťovna se může znovu odvolat, rozkladem by se zabýval předseda ÚOHS Martin Pecina.

Antimonopolní úřad zkoumal zakázku na podnět vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která se zabývala hospodařením VZP. Pojišťovna dostala dvě pokuty v celkové výši 800 000 korun za to, že k předložení nabídky do tendru na internetové knížky vyzvala jediného uchazeče.

Pojišťovna se odvolala

„Zcela vyloučila soutěž o zakázku, protože znemožnila jiným dodavatelům, aby se výběrového řízení zúčastnili a mohli případně nabídnout zadavateli výhodnější podmínky než IZIP,“ uvedl Chalupa. Proti rozhodnutí ÚOHS se pojišťovna odvolala. Podle antimonopolního úřadu jsou chyby v tendru VZP jedním z nejzávažnějších porušení zákona o veřejných zakázkách.

Původně ÚOHS vedl dvě samostatná správní řízení, protože se na smlouvy kvůli různým dobám uzavření vztahovaly dva různé zákony o veřejných zakázkách. Nyní ale pokutu sjednotil, doplnil Chalupa.

Ředitel VZP Pavel Horák již dříve Právu řekl, že pokud by pojišťovna měla pokutu zaplatit, bude to znamenat ztrátu peněz, které se mohly použít na léčení pacientů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?