VZP zlepší dostupnost kochleárních implantátů

17. 12. 2014 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce

Od ledna 2015 budou mít sluchově postižení klienti s kochleárním implantátem vždy po 10 letech nárok na výměnu řečového procesoru, který dosud Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hradila jen v případě jeho poruchy. Pojišťovna tak vyhověla žádosti Sdružení uživatelů kochleárního implantátu.




Požadavek, který sdružení vzneslo na jednání Pacientské rady VZP, pojišťovna uznala a bez průtahů mu vyhověla.
Řečový procesor, který je zevní částí kochleárního implantátu, byl doposud pacientům vyměněn pouze v případě, kdy již nebyla možná oprava přístroje. Jak informoval mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý, VZP nyní odstranila z metodiky k Úhradovému katalogu zdravotnických prostředků podmínku, že procesor musí být nefunkční, aby mohl být po deseti letech vyměněn.
Zástupci pacientů změnu vítají. „Jedná se skutečně o průlom v jednání s VZP a osobně z toho mám velkou radost. Jako pacientská organizace jsme v minulosti již mnohokrát kontaktovali písemně poslance, ministerstvo zdravotnictví, VZP. Teprve jednání Pacientské rady VZP z počátku října přineslo poměrně rychle první pozitivní výsledek,“ uvedla pro Zdravotnictví a medicínu předsedkyně výkonného výboru Sdružení uživatelů kochleárního implantátu Věra Skopová a dodala, že dosavadní praxe znevýhodňovala i pacienty ostatních pojišťoven, které se doposud metodikou VZP tvrdošíjně řídily, i když sama VZP na podmínce neopravitelnosti procesoru zpravidla netrvala.

Následují další jednání

„Úprava výměny (upgrade) zvukových procesorů je pro české uživatele kochleárních implantátů velmi svízelná. V ČR jsou pro ně skutečně nejhorší podmínky v Evropě a chceme o nich s VZP dále jednat. Jde hlavně o zkrácení doby pro výměnu procesoru z 10 na 5 až 8 let a zvýšení úhrady z veřejného zdravotního pojištění ze stávajících 75 procent na 90 až 100 procent ceny procesoru,“ dodala předsedkyně Skopová.
Pacientská rada VZP, kterou letos pojišťovna založila společně s obecně prospěšnou společností Koalice pro zdraví, před časem vyhověla žádosti zástupců společnosti Parkinson o rychlejší nasazování speciálního léčiva Duodopa u indikovaných pacientů s Parkinsonovou chorobou nebo žádosti občanského sdružení Mygra o rozšíření preskripce pro dechové rehabilitační pomůcky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?