Wales chce zakázat kouření e-cigaret v restauracích a na úřadech

10. 6. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Wales se chystá zakázat kouření elektronických cigaret v uzavřených veřejných prostorách, jako jsou restaurace, kavárny a úřady. Informovala o tom agentura Reuters. Omezení používání takzvaných e-cigaret by se tak mělo dostat na stejnou úroveň jako kouření běžných tabákových cigaret.


„Všude, kde se nesmí kouřit běžné cigarety, už se nebudou moci kouřit ani cigarety elektronické,“ uvedl velšský ministr zdravotnictví Mark Drakeford. E-cigarety stojí podle něj na začátku cesty, která vede mladé lidi ke kouření tabáku. „Nechceme budit zdání, že je kouření přijatelné. Zabíjí každého druhého člověka, který se tomuto zlozvyku oddává,“ dodal Drakeford.

Wales zakázal kouření v uzavřených veřejných prostorách v roce 2008, rok poté, co podobný zákaz vstoupil v platnost v Anglii. V případě zákazu elektronických cigaret by se ale Wales stal první součástí Spojeného království, která tak učinila. Velšská vláda však zatím nestanovila datum, kdy by mělo opatření vstoupit v platnost. Hovoří se o konci roku 2016 či počátku roku 2017.

Zákaz kouření elektronických cigaret v uzavřených veřejných prostorách doporučila loni v srpnu členským zemím OSN i Světová zdravotnická organizace (WHO). Na celém světě je asi 40 zemí, které omezují používání obou typů cigaret stejným způsobem.

E-cigarety jsou zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru. Jsou rychle rostoucí alternativou kouření běžných tabákových cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety. Odborníci ale upozorňují, že škodliviny, byť v menším množství, jsou v e-cigaretách také.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?