WHO: Epidemie cholery v Kongu připravila o život přes 500 lidí

12. 9. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) připravila epidemie cholery v Kongu o život již více než 500 lidí. Onemocnění se v zemi objevuje pravidelně, hlavně kvůli špatné hygieně a nedostatečnému přístupu k čisté pitné vodě.

Letošní epidemie je obzvláště znepokojující, protože přichází v době, kdy bylo 1,4 milionu obyvatel vysídleno kvůli násilí v centrální provincii Kasai. WHO uvedla, že zatím zemřelo nejméně 528 osob a epidemie se rozšířila do 20 z 26 provincií v Kongu. Riziko šíření v regionu Kasai zůstává velmi vysoké kvůli zhoršeným hygienickým a bezpečnostním podmínkám.

Zdravotní úředníci v letošním roce zaznamenali více než 24.000 podezření na onemocnění. Od konce července přibývá v průměru více než 1500 nových případů týdně.

WHO poslala tento měsíc do Konga tým odborníků, včetně epidemiologů a odborníků v oblasti veřejného zdraví, který má zabránit šíření nákazy, napsala agentura Reuters.

Cholera je infekční choroba bakteriálního původu, která postihuje především tenké střevo. Nákaza se přenáší většinou znečištěnou pitnou vodou nebo potravinami a vyvolává urputné průjmy a zvracení. V případě, že se pacientovi nedostane včasného ošetření, může na její následky zemřít.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?