WHO: Koronavirus MERS zatím není celosvětovou hrozbou

15. 5. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože se počet pacientů nakažených koronavirem MERS prozatím stále zvyšuje, z celosvětového hlediska nejde o stav obecného ohrožení. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO), která podle své zprávy registruje od roku 2012 více než 500 nakažených, z nichž 30 procent zemřelo.


Nejpostiženější oblastí je Saúdská Arábie.

Výbor WHO po svém jednání v Ženevě sdělil, že se sice zvyšují obavy z dopadů na zdraví obyvatelstva, důkazy o šíření viru z člověka na člověka ale neexistují.

Zatím prý nejsou splněny podmínky pro ohrožení veřejného zdraví z mezinárodního hlediska. Takové podmínky nastávají, jestliže hrozí šíření nákazy v rozsahu, který by vyžadoval zásah na mezinárodní úrovni. WHO se domnívá, že situace je naléhavá jen pro postižené země. Doporučuje, aby bylo co nejdříve zahájeno mezinárodní pátrání po rizikových faktorech.

Zástupce ředitele WHO Keidži Fukuda řekl, že WHO zatím virus MERS neoznačila za globální ohrožení proto, že chybějí důkazy o přenosu nákazy mezi lidmi.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

Celosvětově na koronavirus MERS zemřelo už 152 lidí, naprostá většina v Saúdské Arábii. Tam také nejrychleji přibývají noví nemocní a začíná se hovořit o možnosti, že zdrojem onemocnění jsou velbloudi.

Pacienti jsou hlášeni ale i z dalších blízkovýchodních států a rovněž z USA a z Evropy. Nejnověji byl v Evropě hospitalizován muž, který se vrátil ze Saúdské Arábie do Haagu. V Nizozemsku je to první případ nákazy koronavirem MERS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?