WHO kvůli žluté zimnici v Africe celosvětový stav nouze nevyhlásí

1. 9. 2016 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Nákaza žluté zimnice v Africe je vážným problémem, důvodem k vyhlášení celosvětového stavu nouze ale není. Ve středu to podle agentury AP oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), která kvůli výskytu krvácivého virového onemocnění uspořádala zasedání expertního krizového výboru.


První případy nynější nákazy lékaři diagnostikovali loni v prosinci v Angole. Nemoc přenášená komáry se následně rozšířila do Konga. Předpokládá se, že dosud onemocnělo přes 6300 lidí, 400 z nich zemřelo. Podle WHO se šíření nákazy očividně zpomaluje. K příznakům choroby patří horečka, bolest svalů, nevolnost a zvracení.

V současné době je problémem nedostatečná zásoba vakcín, celosvětově je k dispozici šest milionů dávek. WHO se proto dohodla s jejími výrobci tak, aby do prosince bylo k dispozici 20 milionů dávek.

Naposledy WHO vyhlásila celosvětový stav nouze v únoru kvůli viru zika, který postihl Latinskou Ameriku. Předtím toto opatření uplatnila v roce 2014 kvůli epidemii eboly v západní Africe.

V rámci mezinárodního nouzového stavu mohou být státy bez případů nákazy vyzvány, aby podnikly taková opatření, která by šíření nemoci zabránila. Tento mechanismus je mezinárodně závazný a je nástrojem nejen boje proti nemoci, ale i prevence a kontroly šíření nákazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?