WHO má v Jemenu podezření na nákazu cholerou až u 1400 lidí

31. 10. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jemenu je nakaženo cholerou možná přes 1400 lidí. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). První případ byl v zemi, která má za sebou 18 měsíců bojů, ohlášen před třemi týdny. Válka podle WHO zničila mnohá zdravotnická zařízení a zdroje pitné vody.


Jemenské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo první případ cholery v Saná 6. října. WHO pak 10. října oznámila, že podezření na onemocnění je u 24 osob. Jemenské úřady však tehdy tvrdily, že se nemoc nešíří.

Mluvčí WHO Tarik Jašarević však nyní ohlásil podezření u 1410 osob v deseti z 23 jemenských provincií. Většina je v provinciích Táizz, Aden, Láhidž, Hudajdá a Saná.

V jemenské válce, do níž zasahuje na straně jemenské vlády arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, zemřelo na 10.000 lidí. Stále častěji jsou hlášeny případy lidí vyčerpaných hladem. Dětský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že zdravotní pomoc potřebuje 7,4 milionu dětí a že 370.000 jich je ohroženo akutní podvýživou.

Podle WHO bylo podezření na choleru zatím potvrzeno u 47 lidí a z nich polovina jsou děti ve věku do deseti let. Šest lidí na choleru zemřelo a dalších 36 úmrtí je spojováno s akutními průjmy. Těžší případy cholery je třeba léčit žilní podáním tekutin a antibiotik, jinak mohou skončit smrtí do několika hodin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?