WHO potvrdila obrnu u deseti syrských dětí

30. 10. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila výskyt dětské obrny v severní Sýrii. Z 22 případů, které se prověřovaly, se nemoc podle agentury Reuters potvrdila zatím u deseti dětí. Sousední Libanon, který přijal mnoho syrských uprchlíků, kvůli tomu zahájil celoplošné přeočkování dětí do pěti let věku.


V Sýrii se kvůli dlouhodobým bojům zhroutil systém očkování. WHO v minulých dnech několikrát upozornila, že by to mohlo znamenat návrat obrny do Sýrie.

„Existuje vysoké riziko, že se obrna začne šířit celým regionem. U deseti z 22 prověřovaných případů se potvrdila obrana prvního typu,“ řekl dnes v Ženěvě mluvčí WHO Oliver Rosenbauer. Výsledky laboratorních testů u zbylých 12 případů budou známy v nejbližších dnech. Většina postižených jsou děti mladší dvou let, které zřejmě nebyly proti obrně očkovány anebo dostaly místo tří jen jednu vakcinační dávku.

Nemocní jsou ze severní provincie Dajr az-Zaur. Jde o první případy výskytu tohoto onemocnění v Sýrii od roku 1999.

Rosenbauer řekl, že imunizace v dané oblasti byla obnovena. Podílí se na ní OSN a cílem je naočkovat 2,4 milionu dětí nejenom proti obrně, ale také proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám.

„Dalším krokem bude prozkoumat tyto izolované viry geneticky a zjistit, odkud pocházejí. To by mělo vnést větší jasno do otázky původu,“ řekl Rosenbauer. Na dotaz, zda jsou ohroženy jiné státy, odpověděl: „Je to samozřejmě přenosná choroba a tamní populace se přemísťuje, takže riziko rozšíření po oblasti je vysoké.“

Syrské úřady přiznávají, že nejsou schopny zajistit celoplošné očkování, jak tomu bylo před zahájením občanské války. Zatímco před ní, v roce 2010, bylo naočkováno 95 procent populace, letos je to pouze 45 procent. Obrnu se díky vakcínám podařilo zvládnout ve většině států. Vyskytuje se stále v Afghánistánu, Nigérii a Pákistánu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?