WHO registrovala čtyři nové případy nákazy virem podobným SARS

26. 11. 2012 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) registrovala čtyři nové případy nákazy virem podobným SARS, který způsobuje akutní onemocnění dýchacích cest. Tři nové případy se vyskytly v Saúdské Arábii a jeden v Kataru, uvedla podle agentury AFP zdravotnická organizace.


Celkem se tak potenciálně nebezpečným virem nakazilo šest lidí, dva z nich zemřeli.

Epidemiologická souvislost prý zřejmě existuje mezi dvěma ze tří nejnovějších případů v Saúdské Arábii. Nakažení byli příbuzní a žili pod jednou střechou. Oba měli stejné příznaky. Jeden ale zemřel a druhý se uzdravil.

Experti si zatím nejsou jistí, jak se virus šíří. Existuje ale podezření, že je úzce spojen s netopýry, možná i s velbloudy, ovcemi či kozami. WHO vyzvala státy, aby nepolevovaly v ostražitosti, pokud jde o těžká infekční onemocnění dýchacích cest.

„Dokud nebude k dispozici více informací, je moudré vzít v úvahu, že virus je pravděpodobně rozšířen více než jen v těchto dvou zemích, kde byly případy odhaleny,“ uvedla podle agentury Reuters organizace.

Virus SARS (syndrom akutního respiračního selhání) se objevil v roce 2002 v Číně. Po celém světě usmrtil 800 lidí, než se epidemii podařilo zastavit. WHO před novým a potenciálně nebezpečným virem ze stejné skupiny organismů jako SARS varovala v září. Tehdy také informovala o prvních dvou případech nákazy novým virem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?