WHO se radila s internetovými giganty o dezinformacích kolem viru

17. 2. 2020 8:52
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek uspořádala celodenní mítink se zástupci technologických gigantů včetně Facebooku, Amazonu a Googlu, jehož cílem bylo projednat možnosti společného postupu proti šíření koronaviru. Na svém webu o tom napsala americká televize CNBC, které informaci potvrdil mluvčí Facebooku. Hlavním tématem schůzky prý bylo omezování dezinformací spojených s novým virem, který se z Číny postupně dostal do mnoha dalších zemí.


Dějištěm jednání byla centrála Facebooku v kalifornském Menlo Parku. Podle nejmenovaných zdrojů CNBC obeznámených s jeho průběhem zde byli kromě tří již zmíněných společností také zástupci mobilního operátora Verizon, sociální sítě Twitter či platformy YouTube.

"WHO na schůzce s účastníky sdílela informace o své odpovědi na koronavirus a ostatní popsali své vlastní nápady co se týče epidemie," popisuje CNBC. Zásadním tématem diskusí byly údajně kroky jednotlivých společností ve snaze omezit šíření dezinformací. Aktéři se také dohodli, že nebudou veřejně hovořit o interních opatřeních ostatních firem, neboť mnohé ze zastoupených firem si navzájem konkurují.

Dezinformace nedávno označil za jeden z problémů při boji proti epidemii nového typu koronaviru i generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ve WHO nebojujeme jen s virem, bojujeme také s trolly a konspiračními teoriemi," prohlásil minulý víkend.

Andy Pattinson, který zdravotnickou organizaci zastupoval na jednání s představiteli Silicon Valley, ovšem hovořil o "změně nálady" a zvýšeném úsilí technologických lídrů. Těm prý nabídl pomoc s ověřováním informací, které samy platformy nebo jejich uživatelé zveřejňují, aby společnosti nemusely spoléhat na třetí strany.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?