WHO: V Jemenu se 471 lidí nakazilo záškrtem, každý desátý umírá

5. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejméně 471 obyvatel Jemenu se nakazilo záškrtem, každý desátý na tuto nemoc umírá. Epidemie v zemi propukla loni v srpnu.


Záškrt je akutně infekční onemocnění, které bylo ve vyspělém světě prakticky vymýceno. Přenáší se vzdušnými bakteriemi, které produkují toxin způsobující zánět srdce a nervového systému. Pokud není léčen, rychle postupuje a může se stát během krátké doby smrtelným. Lékaři říkají, že počáteční příznaky jsou běžně zaměňovány za angínu či záněty krku a hrudníku.

Jemen, který patří k nejchudším arabským zemím, je zmítán občanskou válkou, v níž na jedné straně stojí šíitští povstalci, které podporuje Írán, a na straně druhé západem uznávaná vláda, které v boji pomáhá vojenská koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Asi milion lidí se nakazil cholerou, která loni v zemi zabila na 2220 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy už tam loni zemřelo přes 50.000 dětí. Osm milionů Jemenců se stále ocitá na prahu hladomoru a v zemi tak podle OSN panuje jedna z nejzávažnějších humanitárních krizí na světě.

Nejvíce lidí se nakazilo záškrtem v provinciích Ibb a Hudajdá a asi deset procent z nich nemoci podlehlo, uvedl mluvčí WHO Tarik Jasarevic s tím, že 2. ledna letošního roku měl záškrt v Jemenu na svědomí už 46 úmrtí.

Agentura Reuters 29. prosince informovala, že Jemen se potýká s epidemií záškrtu již čtyři měsíce a lékaři evidovali 380 případů nákazy, přičemž nemoc se naposledy v zemi objevila v roce 1992. Koalice v čele se Saúdskou Arábií odmítá, že zablokovala v oblastech, kde je epidemie záškrtu, přístup k humanitární pomoci.

Šíření záškrtu lze zabránit vakcinací, WHO v Jemenu pomáhá zřídit polní nemocnice a poslala do země antibiotika i vakcíny. Společně s dětským fondem OSN UNICEF také zahájila vakcinaci dětí v provincii Ibb.

Jemenské zdravotnictví se vlivem války prakticky rozpadlo. Většina nemocnic se potýká s nedostatkem léků, chybí peníze na zaplacení lékařů a značná část populace není očkovaná.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?