WHO varuje před epidemií porodů císařským řezem

27. 5. 2015 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své zprávě upozornila na trend výrazného zvýšení počtu porodů císařským řezem. Organizace dokonce hovoří o epidemii tohoto zákroku.




Podle WHO patří k hlavním příčinám rostoucí obliby císařského řezu skutečnost, že se ženy vyhnou porodním bolestem a lékaři mohou porod dopředu naplánovat. Císařský řez se stal nejčastěji prováděnou operací na světě.

Vyšší riziko komplikací

Nejvíce je dle zprávy trendem zasažena Latinská Amerika, kde se takto rodí 38,9 % dětí. Světový „rekord“ v počtu porodů císařským řezem pak drží Brazílie s 54 % takto narozených nemluvňat. Ve Spojených státech amerických přijde na svět císařským řezem 33 % dětí, v Evropě pak 24 %. Rok od roku se však tyto průměry zvyšují. WHO varuje, že lékaři přistoupením na žádost ženy o porod císařským řezem riskují zdraví matky i dítěte. Riziko úmrtí rodičky je při něm 8krát vyšší a riziko nemocí dýchacích cest u dítěte až 120krát vyšší než u porodu přirozenou cestou. „V řadě rozvojových, ale i rozvinutých zemí propukla přímo epidemie císařských řezů. Provádějí se i v případech, kdy k tomu neexistují žádné medicínské důvody,“ upozorňuje Marleen Temmermanová z WHO.

(Zdroj: ČTK)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?