WHO vyhlásila kampaň za zdraví ve městech

6. 4. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes vyhlásila kampaň, jejímž cílem je upoutat pozornost veřejnosti na ty hrozby pro lidské zdraví, které představuje život ve městě. V rámci kampaně nazvané 1000 měst/1000 životů vybídla představitele měst, sdružení i prosté občany, aby podnikli kroky ke zlepšení zdraví obyvatel měst, informovala agentura AFP.


Česká republika se ke kampani nepřipojila. Ze Slovenska se na ní podílejí Bratislava a Michalovce.

Již v neděli večer oznámilo účast téměř 700 měst, od kubánské metropole Havany přes alžírský Oran po indické město Trivandrum. Jedna z organizátorek kampaně Lori Sloateová připomněla, že od roku 2007 žije více než polovina obyvatelstva světa, tedy přes tři miliardy lidí, ve městech.

„Je důležité reagovat nyní,“ zdůraznila Sloteová a dodala, že kampaň má mobilizovat města, aby řešila otázky spojené se zdravím svých obyvatel.

WHO například vyzývá k zákazu automobilové dopravy v některých ulicích, aby zde mohly být zřízeny zóny pro pěší a cyklisty, k úklidu na veřejných prostranstvích, ale také vybízí k návštěvám sirotků a trpících v nemocnicích.

Podle Sloateové je zdraví lidí ve městech ohroženo třemi způsoby. Především jsou to infekční nemoci, jako jsou průjmy, spojené s nezdravými životními podmínkami, zvláště v těch lokalitách, kde není tekoucí voda a sanitární zařízení.

Za druhé může život ve městě vést k častějšímu výskytu chorob jako je rakovina, srdeční a cévní choroby či cukrovka, a to především kvůli nedostatku pohybové aktivity, vyšší spotřebě alkoholu a cigaret a nezdravé výživě.

Za třetí jsou s městem podle Sloateové spojeny takové jevy, jako je násilí, zločiny, ale také dopravní nehody.

Tato zdravotní rizika se budou neustále zvyšovat, protože v roce 2030 bude žít ve městech 60 procent obyvatel planety, uvedlo Středisko pro bydlení a lidská sídla OSN Habitat. Navíc nemajetní lidé, kteří jsou více postiženi nemocemi, tvoří většinu městského obyvatelstva. Jde asi o 830 milionů lidí žijících na chudinských předměstích.
WHO založila internetové stránky ht
tp:1000cities.who.int, na nichž vybízí sdružení i jednotlivce, aby zde umísťovali videozáznamy se svými iniciativami na zlepšení zdraví ve svém okolí.

Na jednom z těchto videozáznamů dvanáctiletý japonský chlapec trpící astmatem líčí, jak se mu podařilo získat 24.000 podpisů pod petici požadující zákaz kouření v některých částech jeho města Šizuoka, která přiměla k činnosti místní úřady.

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová ve středu o Světovém dni zdraví představí na tiskové konferenci v Ženevě hlavní otázky týkající se zdraví ve městech. Světový den zdraví se slaví 7. dubna od roku 1950. Připomíná výročí založení WHO v roce 1948.

Letos WHO spolu s OSN Habitat vydá zprávu o zdraví ve městech a v době od 15. do 17. listopadu se v japonském městě Kóbe sejdou na mezinárodním setkání starostové měst a ministři zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?