WHO vyhlásila kvůli ebole mezinárodní krizový stav

11. 8. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes vyhlásila kvůli šíření eboly v západní Africe stav ohrožení, neboť jde podle ní o mimořádnou událost s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví.


Nejrozsáhlejší a nejdelší epidemie svého druhu tak podle WHO vyžaduje koordinovaná mimořádná opatření na mezinárodní úrovni v zájmu zastavení dalšího šíření viru. Výjimečný stav kvůli ebole vyhlásila také Nigérie.

Dnešní prohlášení WHO v praxi znamená, že organizace nyní může na celém světě vydávat závazná pravidla s cílem zamezit dalšímu šíření nákazy. Lze tak například vyhlašovat karanténu, zavírat hranice nebo omezovat mezinárodní cestovní ruch.

Smrtelnému onemocnění podlehlo v západní Africe už celkem 961 lidí. Jen během úterý a středy si ebola podle WHO vyžádala 29 obětí a 68 lidí se nově nakazilo. Celkový počet registrovaných případů nákazy tak stoupl na 1779. Podle WHO si epidemie zasluhuje vyhlášení krizové situace. Za podobné mimořádné události WHO v minulosti označila pandemii prasečí chřipky v roce 2009 a šíření obrny v Pákistánu a v Afghánistánu letos v květnu.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan dnes vyhlásil v zemi výjimečný stav a uvolnil z rezervního fondu 1,9 miliardy nair (asi 240 milionů Kč) na boj s ebolou. Nejlidnatější africká země už potvrdila sedm případů nákazy, z nichž dva lidé na následky nemoci zemřeli.

WHO tento týden svolala expertní komisi, která vyhodnocuje závažnost epidemií. Její členové dnes podle agentury DPA jednomyslně schválili vyhlášení nouzového stavu. „Všechna opatření jsou zaměřena na to, jak zabránit dalšímu mezinárodnímu šíření (eboly),“ prohlásila dnes v Ženevě generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

První případy eboly se objevily už v prosinci 2013 v Guineji. Postupně se virus rozšířil do sousední Sierry Leone a Libérie a také do Nigérie. Do izolace dnes byl podle agentury AFP preventivně umístěn Súdánec na letišti v ugandském Entebbe. Humanitární pracovník vykazoval příznaky krvácivé horečky a nyní se čeká na výsledky testů.

Šéf zdravotní bezpečnosti při WHO Keidži Fukuda zdůraznil, že prostřednictvím správných kroků a opatření je možné ebolu zastavit. „Není to virus, jenž by se šířil vzduchem,“ vysvětlil expert.

WHO očekává, že epidemie ještě nedosáhla svého vrcholu a dál se zhorší v příštích měsících. „Je pravděpodobné, že situace se ještě zhorší, než se začne zlepšovat,“ řekl Fukuda. „Jsme plně připraveni na to, že epidemie bude na vysoké úrovni řadu měsíců,“ dodal.

WHO uvedla, že nynější epidemie je nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. Současná situace je podle organizace tak vážná i kvůli nerozvinutým zdravotnickým systémům v zasažených zemích a kvůli chybějícím lidským, finančním a materiálním zdrojům.

Evropský komisař pro zdravotnictví Tonio Borg dnes v prohlášení uvedl, že riziko rozšíření eboly do Evropské unie je „extrémně nízké“. Je to podle něj dáno tím, že do EU cestuje poměrně málo lidí, kteří by mohli být nakaženi, a způsobem přenosu, tedy přímým kontaktem. Dalším důvodem je vysoká úroveň standardů zdravotnictví a prevence v EU.

Evropská unie dnes také oznámila, že zvýší finanční pomoc na boj proti zákeřnému viru v západní Africe o osm milionů eur (asi 223 milionů Kč) na celkových 11,9 milionu eur (asi 3,3 miliardy Kč). Do oblasti také vyšle další mobilní laboratoř, která může provádět testy přímo v terénu.

Testy dnes vyloučily podezření na nakažení virem u dvou Řeků, kteří přiletěli do Atén z Nigérie, i u španělské jeptišky, která se do vlasti vrátila spolu s misionářem Miguelem Pajaresem. O jeho zdravotním stavu úřady na pacientovo přání neinformují.

Česká republika zatím kontroly všech cestujících na letištích kvůli ebole nezavede. V zemích EU stačí podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty informovanost obyvatelstva a příprava zdravotníků i systému pro včasné odhalení nakaženého člověka. Valenta ale nedoporučuje, aby lidé - pokud k tomu nemají vážné důvody - cestovali do zasažených zemí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?