WHO: Výskyt demence se do roku 2050 ztrojnásobí

12. 4. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů demence se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) do roku 2050 ztrojnásobí. Příčinou má být zvyšující se věk dožití a zlepšení lékařské péče v chudších zemích.


WHO podle agentury AP uvedla, že zatímco v roce 2010 na světě žilo s demencí 35,6 milionu lidí, v roce 2030 už to má být téměř dvojnásobných 65,7 milionu a v roce 2050 dokonce 115,4 milionu.

Onemocnění s sebou nese značné sociální problémy i finanční náklady. O většinu pacientů se starají příbuzní, kteří tak na sebe berou velkou část z celkových nákladů v odhadované výši 604 miliard dolarů (přes 11,4 bilionu korun).

WHO ve své první zevrubné zprávě k tomuto tématu očekává, že finanční náklady na boj s nemocí porostou dokonce rychleji než počet případů. „Katastrofální náklady ženou miliony domácností pod hranici chudoby,“ upozornila generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

Demence je onemocnění mozku, které ovlivňuje paměť, chování i schopnost provádět běžné úkony. Projevuje se většinou u starších lidí a ve zhruba 70 procentech případů je jejím důvodem Alzheimerova choroba. Mezi symptomy onemocnění patří kromě ztráty paměti i změny nálad, problémy s komunikací a myšlením.

V bohatých zemích se demence v posledních desetiletích stala závažným zdravotnickým tématem. WHO vybídla k posilování povědomí o nemoci a k posílení pomocných programů všude na světě.

Zatímco v současnosti žije v chudých nebo průměrně bohatých státech méně než 60 procent všech pacientů s demencí, do roku 2050 to bude přes 70 procent. Jen několik vyspělých zemí, jako jsou Británie, Francie nebo Japonsko, má národní programy pro boj s demencí.

WHO upozorňuje, že jednou z hlavních překážek účinnější léčby demence jsou problémy s diagnózou. I v bohatých zemích je více než polovina případů demence odhalena až v její pozdní fázi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?