WHO vyšle do Etiopie 1,45 mln. dávek vakcíny proti žluté zimnici

7. 11. 2018 14:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyšle do Etiopie 1,45 milionu dávek vakcíny proti žluté zimnici. Reaguje tak nejnovější nákazu, která propukla na jihozápadě země a která si vyžádala deset mrtvých. Informovala o tom agentura Reuters.


Žlutá zimnice je virové horečnaté onemocnění, které způsobuje epidemie a četná úmrtí zejména v Africe či v Jižní Americe. Na nemoc neexistuje lék a podlehne jí zhruba pětina nakažených.

Prvotními příznaky žluté zimnice, které se objeví po třech až šesti dnech, jsou vysoká horečka, zimnice, únava, bolesti hlavy a zad, nechutenství a zvracení. Pacient má zarudlé spojivky a kůži. Ve druhém období horečka klesne a část postižených se uzdraví. Asi pětina nemocných se ale dostane do dalšího stadia, kdy se příznaky vrátí a přidá se k nim žloutenka a krvácení, následně selhávají orgány.

V polovině října se na jihozápadě Etiopie konala očkovací kampaň, v níž vakcinaci podstoupilo zhruba 31.000 lidí. WHO nyní přesto vyjádřila obavy, že se nákaza bude dále šířit, částečně i kvůli konfliktu v regionu. Další očkovací kampaň je podle zdravotníků nutná a nesnese odklad.

Epidemie žluté zimnice jsou v Etiopii pravidelné od 60. let. Země plánuje od roku 2020 zavést očkování proti onemocnění jako běžnou praxi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?