WHO zatím ebolu neoznačila za globální hrozbu

19. 6. 2019 7:48
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
Ebola, která od loňska zabila v Kongu 1400 lidí a nedávno se objevila i v sousední Ugandě, zatím není globální hrozbou. Na mimořádné schůzce o tom rozhodli experti Světové zdravotnické organizace (WHO). Shodli se, že jde o mimořádnou situaci, jež vyvolává obavy.


Expertní skupina WHO se kvůli současné epidemii eboly sešla už potřetí, aby posoudila rozsah nebezpečí. Podle některých odborníků už před delší dobou nastala situace, kdy mělo být vyhlášeno mezinárodní nebezpečí.

Doktor Preben Aavitsland řekl, že v současnosti ebola vyvolává mimořádnou situaci v Kongu a že ještě nejsou podmínky pro vyhlášení globální pohotovosti.

Epidemie se v Kongu šíří od loňského srpna. Nakazilo se jí přes 2000 lidí a více než 1400 jich zemřelo. Jde o druhou nejvážnější epidemii od roku 2014, kdy v západní Africe tato nemoc zabila 11.300 lidí. Obavy se zvýšily, když tento týden zaznamenali případy nákazy a dvě úmrtí v sousední Ugandě. Šlo o členy rodiny, která přišla z Konga.

WHO vyzvala mezinárodní společenství, aby zvýšilo příspěvky pro boj s ebolou. Země, které mohou být ohroženy, se mají podle organizace lépe připravit na zjištění nových případů zavlečených odjinud. WHO ocenila postup Ugandy, která okamžitě po zjištění nákazy sestavila seznam 98 lidí, s nimiž mohli postižení být v kontaktu a být vystaveni viru. Mezi vysoce rizikové pak bylo zařazeno deset lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?