XIII. celostátní kongres Společnosti instrumentářek Vzdělávání sester v gerontologické péči na Ostravské univerzitě

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve dnech 1.-2. prosince loňského roku se v Brně, v prostorách Interhotelu Voroněž, konal tradiční celostátní kongres Společnosti instrumentářek (SI). Tentokrát pod dojmem desetiletého samostatného trvání SI, které také bylo v rámci vystoupení předsednictva akcentováno a v rámci společenského večera oslaveno představením a křtem nového loga, kterým Společnost instrumentářek symbolicky vstupuje do další dekády svého trvání.


Vysokoškolské vzdělávání specificky určené zdravotním sestrám bylo zahájeno v ČR před více než patnácti lety, a to s výrazným zpožděním oproti většině zemí západní Evropy. Možnost studovat ošetřovatelství na univerzitách přijaly sestry velmi nadšeně, o čemž svědčí trvalý vysoký zájem o studium, který stále několikanásobně převyšuje počet volných míst k přijetí. Stěžejní „oslavou“ ovšem bylo dvoudenní pracovní jednání, během něhož zaznělo mnoho velmi zajímavých a výborně zpracovaných prezentací. Tradiční a očekávané vyhlášení nejlepších příspěvků v závěru odborného programu se letos neslo v duchu, který si komise „vypůjčila“ z terminologie předávání filmových a divadelních cen.

A tak byly uděleny ceny za přínos nikoli do světa filmového či divadelního, ale za přínos k řešení problematiky v perioperační péči, k tématům, která se nás dnes a denně dotýkají „na našich prknech“, tedy prknech operačních sálů. První cenu si odvezly do Prostějova, Středomoravské nemocniční a. s., autorky J. Kováčíková a K. Janečková za precizně zpracovaný příspěvek s názvem Ošetřovatelská dokumentace perioperační sestry.

Autorky detailně mapovaly perioperační dokumentaci včetně edukace pacientů perioperační sestrou a nastolovaly mnoho dalších inspirujících otázek včetně těch, na něž jsou odpovědi ještě v plenkách, např. tvorba komunikačních karet. Příspěvek také vyvolal bezkonkurenčně nejširší diskusi. Jakkoli to zní neobvykle, další ceny byly uděleny za důkaz: za důkaz, že v důsledné a neúnavné ošetřovatelské péči je skrytý neobyčejně velký potenciál, který v těch správných rukou dosahuje pozoruhodných výsledků v inovaci a zlepšení péče o pacienta. Druhou cenou byla za takové výsledky odměněna Hana Marcinková, DiS., z Karlovarské krajské nemocnice, a. s., s názvem příspěvku Kostní cement na operačním sále a jak nejlépe zamíchat.

Důkaz, že v perioperační péči existuje mladý, nadšený, ale také pokorou obdařený dorost, přinesl a třetí cenu získal J. Šarapatka z FN u sv. Anny v Brně s prezentací Úskalí muže-začátečníka v perioperační péči. Potvrdil, že ani po padesáti letech nevyprchala slova prof. MUDr. Bohuslava Niederleho, DrSc., o operačním sále jako magickém místě, kde můžeme a musíme dokázat, že jsme spolehlivými průvodci našich nemocných. Slova nadějného a vzdělaného „dorostu“, plného entuziasmu - i to byl dárek k desetiletému výročí samostatnosti SI.

Udělena byla i čestná ocenění. Jedno z nich putovalo znovu do Středomoravské nemocniční a. s. za příspěvek Mimořádné události na Centrální sterilizaci - dokumentace, autorek R. Palatkové a E. Crhonkové, a druhé do Krajské nemocnice Liberec, a. s., za výborně zpracovanou přednášku s názvem Možnosti náhrady obratlového těla u předního přístupu páteře, kterou do Brna přivezly J. Formánková a Iva Kvapilová.

XIII. celostátní kongres Společnosti instrumentářek byl tedy zhodnocen a uzavřen. Ať žije čtrnáctý v pořadí, jehož datum si můžete již nyní poznamenat. Další společné odborné setkání instrumentářek České republiky proběhne v termínu 30. 11.-1. 12. 2009 na tradičním místě, v prostorách brněnského Interhotelu Voroněž. Přestože tehdejší studijní programy nesplňovaly strukturou a obsahem dnes již akceptované principy strategie WHO pro vzdělávání sester a požadavky sektorových směrnic EU, jejich realizace byla ve své době převratná a velmi významná. Podařilo se totiž postupně nahlodat a probořit zakořeněný společenský mýtus o dostačujícím středoškolském vzdělání sester, a tím pootevřít vrátka k jejich pregraduální profesní vysokoškolské přípravě.

Fakulta zdravotnických studií vznikla jako Zdravotně sociální fakulta v roce 1993 a byla v té době čtvrtou fakultou Ostravské univerzity. Statut fakulty i její první vzdělávací programy byly koncipovány lékaři. Zúžený medicínský pohled se projevil také v tom, že v prvních letech existence fakulty nebyl žádný studijní program tzv. postaven pro vzdělávání sester. V rámci koncepce dlouhodobého extenzivního rozvoje fakulty, ale především z důvodů velkého zájmu zdravotnické veřejnosti, bylo akademickým rokem 1995/96 zahájeno studium bakalářského oboru Zdravotnický management-ošetřovatelská péče (ukončeno v roce 2005).

Studium v kombinované formě bylo určeno především sestrám ve vedoucích funkcích a umožňovalo jim doplnit si vysokoškolské vzdělání v oblasti ekonomiky a řízení zdravotní a ošetřovatelské péče. Za deset let existence oboru získalo bakalářský titul více než 500 absolventů. Většina z nich pracuje v managementu zdravotnických a sociálních zařízení, mnozí pokračovali v magisterském studiu (nejčastěji na LF UP Olomouc nebo JLF UK Martin). Významná část těchto absolventů pracuje v domovech pro seniory, na interních a geriatrických odděleních nemocnic, v léčebnách dlouhodobě nemocných, v ambulancích praktických lékařů a dalších.

Akademickým rokem 2001/02 byla na Zdravotně sociální fakultě (nyní Fakulta zdravotnických studií) zahájena profesní příprava sester a porodních asistentek v novém bakalářském studijním programu Ošetřovatelství (obory Všeobecná sestra, Porodní asistentka). Tříleté kurikulum obou studijních oborů již splňuje mezinárodní standardy pro vzdělávání sester a porodních asistentek a reflektuje platnou legislativu týkající se nelékařských zdravotnických oborů.

V bakalářském studijním programu jsou sestry připravovány k poskytování základní ošetřovatelské péče (soubory odborných činností zaměřených na udržení, podporu a navrácení zdraví a uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb změněných nebo vzniklých v souvislosti s poruchou zdravotního stavu jednotlivců nebo skupin či v souvislosti s těhotenstvím a porodem, k rozvoji, zachování nebo navrácení soběstačnosti, k péči o nevyléčitelně nemocné, ke zmírňování jejich utrpení a zajištění klidného umírání a důstojné smrti).

Absolvováním studia a následnou registrací získají sestry odbornou způsobilost k výkonu povolání bez odborného dohledu a bez indikace v souladu s diagnózou stanovenou lékařem, k provádění činností základní ošetřovatelské péče pacientům nad 6 let věku. Profesní bakalářské studium oboru Všeobecná sestra však neumožňuje absolventům získat specializovanou způsobilost. Všeobecné sestry sice mohou organizovat a zajišťovat základní ošetřovatelskou péči seniorům, ale pro poskytování specializované a vysoce specializované ošetřovatelské péče musí absolvovat studium ve vybraném vzdělávacím programu specializačního vzdělávání pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Další možností získání specializované způsobilosti je studium v akreditovaném magisterském studijním programu, odpovídá-li příslušnému vzdělávacímu programu specializačního vzdělávání vydanému MZ ČR.

Možnost magisterského studia

Vycházeje z platné legislativy připravili pedagogové Ústavu ošetřovatelství a porodní asistence FZS OU navazující magisterský studijní obor Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech, který zahrnuje dvě zaměření (specializované způsobilosti) - Ošetřovatelská péče v pediatrii a Ošetřovatelská péče o pacienty v gerontologii. Po úspěšné akreditaci na MZ a MŠ byla v akademickém roce 2008/09 zahájena výuka dvou skupin studentů v obou specializacích. Na přípravě specializačního vzdělávání participovali také naši bývalí studenti (absolventi oboru Zdravotnický management-ošetřovatelská péče), jejichž připomínky a podněty z ošetřovatelské praxe byly zapracovány. Někteří z nich se budou aktivně podílet na výuce několika předmětů včetně mentorování klinické praxe.

Navazující magisterský studijní program je sestaven modulovým systémem:

* Základní modul je povinný a je společný pro všechny posluchače navazujícího magisterského oboru Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech. * Odborné moduly jsou povinně volitelné a vycházejí z požadavků na zaměření sestry ve vybraných klinických oborech. Student si volí jeden, který pak určuje jeho odborné zaměření (Ošetřovatelská péče v pediatrii, Ošetřovatelská péče o pacienty v gerontologii). * Výběrový modul nabízí volitelné předměty rozšiřující znalosti a dovednosti studenta s přihlédnutím k jeho odbornému zaměření a případně další předměty podle nabídky FZS.

Absolvování oboru se zaměřením Ošetřovatelská péče o pacienty v gerontologii umožní absolventům realizovat náročnou, holisticky pojímanou ošetřovatelskou péči u stárnoucí a staré populace s využitím kritického myšlení, interdisciplinárního a systémového přístupu, profesionální komunikace a terapeutické intervence. Teoretická příprava prohlubuje vědomosti z vědních oborů absolvovaných ve studiu pro získání odborné způsobilosti všeobecné sestry a poskytuje nové teoretické vědomosti z oborů potřebných pro vykonávání ošetřovatelské péče o staré a stárnoucí jedince, jejich rodiny a příslušné komunity. Praktická příprava umožňuje zdokonalení stávajících dovedností a schopností v ošetřovatelských činnostech a osvojování si nových ošetřovatelských intervencí a činností nezbytných pro poskytování profesionální ošetřovatelské péče o seniory, jejich rodiny a příslušné komunity.

Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech -struktura studijního plánu: Základní modul (společný pro všechny studenty obou specializací)

* Psychologie zdravotnické profese * Vybrané metody výzkumu * Základy managementu ošetřovatelství * Kultura a zdravotní péče * Statistická analýza dat * Vybrané kapitoly z ošetřovatelství * Právní aspekty ošetřovatelství * Diplomový seminář * Krizový management ve zdravotnictví * Personální management * Sociologie zdravotnictví * Preventivní zdravotnické programy Odborný modul (podle specializace studenta) -Ošetřovatelská péče o pacienty v gerontologii * Gerontologie * Ošetřovatelská péče v geriatrii * Ošetřovatelská praxe * Ošetřovatelská praxe individuální * Klinická farmakologie ve stáří * Komunitní ošetřovatelská péče o seniory * Gerontopsychiatrie * Paliativní péče v geriatrii * Psychosociální péče o dlouhodobě nemocné * Základy logopedie * Rehabilitace v geriatrii * Gerontologické intervence Výběrový modul (podle specializace studenta) -Ošetřovatelská péče o pacienty v gerontologii * Sociální práce se seniory * Komunikace v geriatrii * Prevence vyhoření * Příprava projektů * Anglický jazyk * Mentor klinické praxe

Literatura

Akreditační spis studijního programu Ošetřovatelství N5341, studijního oboru Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech. Ostravská univerzita, ZSF 2007. Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Věstník MZ ČR, částka 4, červen 2007. Vyhláška č. 424/2004, kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. Zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, ve znění pozdějších předpisů.


Lenka Chourová, předsedkyně SI Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, FZS, Ostravská univerzita v Ostravě (darja.jarosova@osu.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?