Z Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně chce odejít až třetina lékařů

29. 9. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) hodlá do konce tohoto roku opustit více než třetina z celkového počtu 270 stálých lékařů. Zapojili se do celorepublikového protestu Děkujeme - odcházíme.


Zlínští doktoři si, stejně jako jejich republikoví kolegové, stěžují na velmi špatné finanční ohodnocení a extrémní množství povinných přesčasových hodin a vyzývají vládu, aby celý systém změnila.Vedení KNTB chce ale ještě s odboráři jednat.

„Dnes je plat začínajícího lékaře v Baťově nemocnici jen sto korun na hodinu a lékaře s dlouholetou praxí většinou jen do dvou set korun na hodinu. Chceme proto, aby byl uznaný samostatný zákon o odměňování lékařů. Aby začínající měli dvě stě a zkušení lékaři čtyři sta korun,“ uvedla předsedkyně Lékařského odborového klubu KNTB Marcela Henčlová, která zároveň připomněla, že jsou zlínští lékaři nuceni sloužit i desítky přesčasových hodin.

„Průměrně osmdesát až sto deset hodin přesčasů měsíčně. Je to pak o přepracování, o únavě,“ upozornila na možná rizika Henčlová.

Celorepublikový koordinátor výzvy Děkujeme - odcházíme Pavel Vávra zdůraznil, že je šestileté lékařské studium nejnáročnější vůbec a samotné lékařské povolání mimořádně zodpovědné.

„Přesto je hodinová mzda českého lékaře rovna hodinové mzdě brigádníka v Mc- Donaldu,“ uvedl paradox.

Výzvu Děkujeme - odcházíme už podle Henčlové, podepsala ve zlínské KNTB více než stovka z celkového množství 270 stálých lékařů. „V celé republice jsou to tři tisíce z celkového počtu šestnácti tisíc lékařů,“ pokračoval Vávra.

„Výzvu jsme odstartovali už letos v květnu. Na konci roku jsme připraveni skutečně hromadně odejít. Víme, že po 1. lednu bude situace kritická, zdravotnictví zkolabuje. Vláda ale od letošního května neudělala vůbec nic,“ poukázal na nečinnost zodpovědných činitelů koordinátor.

Ministerstvo zdravotnictví k situaci mlčí

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí nebylo schopné na dotaz Deníku k výzvě lékařů podat vyjádření. Vedení KNTB bylo sdílnější. „Dobré práce lékařů si vedení KNTB váží, proto s každým, kdo podá výpověď, bude jednat,“ slíbila mluvčí KNTB Karla Havlíková.

Zareagovala i na kritický scénář, který může nastat po 1. lednu. „Vedení nemocnice bude muset zajistit především neodkladnou a akutní péči tak, aby nebyl zmíněnou akcí postižen žádný pacient,“ zdůraznila Havlíková.

Mnozí zlínští lékaři, kteří chtějí do konce roku podat hromadnou výpověď, míří do zahraničí. „Výplatu mám, jakou mám, jen kvůli desítkám hodin přesčasů a víkendových služeb, které musím odsloužit, ať chci nebo nechci.

Většina lidí by se za peníze, za jaké sloužíme, ani nezdvihla z postele. My ale pracovat ve svém volnu musíme,“ postěžovala si jedna z doktorek z KNTB. „Už jsem proto na půdě oprášila němčinu a v příštím roce jsem připravena jezdit za prací do Vídně. Nástupní plat je tam čtyři tisíce euro,“ doplnila lékařka.
Hromadný odchyt lékařských specialistů z Moravy podle ní chystají Němci, kteří letos na podzim zavětřili příležitost.

„V Německu chybí deset tisíc lékařů. Když se tamní ředitelé nemocnic dozvěděli o naší akci, rozhodli se v říjnu uskutečnit organizovaný nábor do německých nemocnic - přijedou si pro české lékaře sami do Prahy,“ naznačila doktorka, jaké možnosti zvažují její kolegové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?