Z bývalých kasáren v Jičíně by mohlo být zdravotnické středisko

4. 2. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna z posledních dvou budov bývalých kasáren v Jičíně by se mohla změnit na ordinace lékařů, lékárnu a bydlení. Zdravotnické zařízení by ze zchátralého objektu chtěl kompletní přestavbou zbudovat místní lékař Richard Zachoval. Rada města již doporučila prodej budovy, definitivní rozhodnutí bude na zastupitelích. ČTK to řekla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.


V minulých dvou letech radnice nechala většinu objektů kasáren zdemolovat. Zůstaly pouze dvě krajní budovy směrem od centra. Větší objekt město rezervuje pro okresní soud, pro menší dosud hledalo využití. Lékař projevil zájem o menší budovu s pozemkem 1000 metrů čtverečných. Městu nabídl cenu 2,5 milionu korun, nabídl také finanční spoluúčast na vybudování parkovacích ploch a inženýrských sítí.

Rada města doporučila zastupitelstvu, aby budova šla do prodeje za minimálně 4,5 milionu korun. Při rozhodování o prodeji by však mělo být hlavním kritériem budoucí využití objektu, uvedla mluvčí.

Nyní je objekt pronajatý několika subjektům, například místním hudebníkům a umělcům. Pro ně by radnice v případě prodeje budovy hledala jiný vhodný prostor. V úvahu by připadala například vedlejší budova kasáren.

Celý areál kasáren má rozlohu asi osm hektarů. Město počítá s tím, že by v lokalitě za několik let měla začít vznikat nová obytná čtvrť. Loni radnice uspořádala architektonickou soutěž na podobu nové zástavby areálu, kterou vyhrála pražská kancelář Cuboid Architekti. Zájemce o budovu se podle mluvčí zavázal respektovat vítěznou studii ze soutěže a zároveň spolupracovat se zpracovatelem územní studie.

Původně měli areál kasáren přebudovat soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 nakonec rozhodlo, že v revitalizaci bude pokračovat samo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?