Z našich webů

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Vybrané reakce na článek „Stačí sestře i nyní středoškolské vzdělání?“ z našich internetových stránek zdravi.e15.cz a facebookového profilu Sestry (facebook.com/FBSestra).




Adéla R.
Jsem zdravotní sestra, pracuji dvacet let na JIP, udělala jsem si ARIP. Až mi někdo sdělí, že nemohu vykonávat svoji práci, protože nemám školy, nehodlám dělat rukojmí systému a půjdu raději prodávat zmrzlinu… Martin Š.
Mám SZŠ a Dis. intenzivní péče. Dodělávám si zdravotnického záchranáře. Titul by se mi líbil, ale nevidím důvod proč studovat. Přesně, jak bylo napsáno - nikdo mi to nezaplatí, budu dělat práci za pomocný personál a nic pozitivního v tom neshledávám. Když mění systém vzdělávání, ať změní systém kompetencí a platů. Třeba v Německu si záchranáři plošně musejí dodělat vzdělání. Zaměstnavatel jim to hradí v plné výši. Studijní volna, školné… Je to dané zákonem. Nikdo nereptá. Tady? Dobrovolně povinná registrace a jiné „výšplechty“. Co dodat. Taky jsem asi po 12 letech na ARO utekl. Monika M.
Pořád se točíme jak pes za ocasem, pokud sestře zůstávají kompetence sestry z dob předlistopadových - a nebudeme si tady namlouvat, že je dnes mají vyšší -, pak nevidím důvod, proč by měly mít povinně VŠ… Navíc VŠ, která je kariér ně, odborně a finančně posune minimálně. Pokud sestra s VŠ vzděláním získá kompetence, odborně se vyšvihne na úroveň samostatně pracujícího odborníka, pak můžeme konstatovat, že VŠ je pro sestru přínosem.
Petra K.
Mám zdrávku, poslední rok, co byla ještě všeobecná sestra, teď budu studovat 2. rokem Bc. Ale že by ze mě tato škola udělala lepší sestru? Zatím nic takového nepozoruji. Mys lím, že moje zdrávka byla lepší než moje VŠ. Nevím. Každopádně vím, že sestra, co má gympl a teď dělá Bc. sestru, nikdy - a to říkám naprosto vážně - NIKDY nebude mít vzdělání jako já. Ať už se jedná jen o ty zkušenosti. Teď vás na VŠ nepustí na praxích k ničemu, ač jsem registrovaná sestra z praxe. A totéž ti „nezdravotníci“. Takže ano, budou mít sice titul Bc., ale do žíly se netrefí. Ano, budou vědět jak vypracovat ošetřovatelský standard, ale nepoznají, co pacient potřebuje. Takže za mě? Vysoká naprosto k ničemu. A proč vlastně tedy tu vysokou studuji? Protože nechci zůstat ve zdravotnictví v ČR. Pokud se něco zásadně nezmění, tak určitě ne!
Martina K.
Tak co se týče mého názoru, sestry se mají vzdělávat. Jenže více než studium vám dá praxe. Co se týče vzdělávání, proč jsou na VŠ přijímáni i tací, kteří udělají zkoušky a mají třeba zemědělskou školu? Nebo jakoukoli jinou s maturitou. Trošku blbost, ne? Sestra s registrací nebo asistent musí studovat 7 let a někdo, kdo přijde z jiné školy na obor Bc., 3 roky a je registrovaná sestra? Normální „bordel“ v systému vzdělávání!
Janina Zajímavé je, že v jiných, vyspělejších zemích stačí studium s maturitou. A po českých sestrách rádi skočí, jelikož máme nejvyšší vzdělání ve střední Evropě. A nejzajímavější je, že třeba v Německu mají své pracovní pozice ve zdravotnictví striktně rozdělené kompetence, tudíž se nestane jako u nás v ČR, že sestra zastává pozici od uklízečky přes pomocný ošetřovatelský personál po svou práci. Sestra si udržuje svou registraci, aby byla neustále vzdělávána, já osobně mám SZŠ (zdrav. asistent), VOŠ (DiS.) a i vysokou školu zdravotnickou (Bc.), ale je pro mě naprosto nepochopitelné, proč jsou nuceny (a to doslova) dodělávat si vzdělávání a vysoké školy sestry, které jsou v běžném provozu třeba 1520 let, svoji práci vykonávají dobře, a co si budeme povídat, prakticky umí víc než já po všech těch školách. Já jsem studovala 10 let a nyní jsem absolutně bez praxe (protože povinné praxe a tisíce hodin po nemocnicích zaměstnavatelé nepočítají do oddělaných let praxe). A o finančním ohodnocení ani nemluvě. Nejdříve sestry pořádně doceňte a motivujte a pak na ně mějte tyto požadavky. Wiedzim Je to pořád to samé, nějaká představená obhajuje současný stav, který je neobhajitelný. Podle svých zkušeností jsem ještě nenarazil na sestru s Bc. vzděláním, která by pracovně převýšila sestru ze „staré SZŠ“ (výjimkou jsou sestry, které si po oné maturitě iniciativně Bc. studium dodělávají). Podle mě je to jednoznačně tím, že dříve byla SZŠ školou výběrovou, dnes tomu tak není, a protože existuje silná zdravotnická a společenská poptávka po Bc. studiu (vyvolaná rozvratem středoškolského vzdělávání sester), dostudovávají i ty sestry, které by dříve neudělaly ani přijímací zkoušky na SZŠ či neodmaturovaly. Takže logicky nastává brutální devalvace Bc. titulu, protože zasvěcení ví výše uvedené. Může to kdokoli jakkoli obhajovat či vysvětlovat, ale můj názor tímto nezmění.
Eva Takže 4 roky na zdrávce nestačí. Ale trochu zapomínají, že na Bc. chodí holky i z úplně jiných oborů. Takže ty budou mít jen 3 roky školy. Nedej bože, aby začala být převaha těch nezdrávkových, protože na to vysoké školy nejsou vůbec připravené (ono na VŠ se učí teorie krásně, ale praktická část byla horší).
A jaký je váš názor? Diskutujte na našich facebookových stránkách!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?