Z poloviny alkohol, z poloviny jed. Aféra se vrací

17. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Celníci a inspektoři objevili ve zlínském skladu 7600 láhví s pančovaným tuzemákem. Kdyby se dostal ven, mohl otrávit tisíce lidí.


Nemuselo být daleko k dalšímu průšvihu. V jednom ze skladů společnosti Verdana ve Zlíně celníci s potravinářskými inspektory objevili tisíce láhví, které obsahovaly alkohol, jehož polovinu tvořil jedovatý metanol. Láhve nesly etiketu a kolek Likérky Drak. Nelze přitom vyloučit, že bez včasného zásahu by se Original Tuzemák mohl dostat do obchodů.

„Vzhledem k tomu, že alkohol nebyl označen šarží, podle zákona by se do distribuce neměl dostat. Alkohol nebyl ani vybaven rodným listem, takže by se rovněž neměl dostat do maloobchodní sítě. Ale tyto nelegální skupiny se zákony příliš nezabývají, tudíž nelze vyloučit, že by našly nějakou cestu, jak to do maloobchodu dostat,“ ř e k l mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Kdyby se zadržený alkohol ke spotřebitelům opravdu dostal, mohl mít za následek obrovskou tragédii. Metanol v 7600 láhvích by totiž ohrozil na životě tisíce lidí.

Policisté se však snaží spotřebitele uklidnit. „Pro nás to není nová informace. Nehrozilo, že by se tento alkohol do distribuční sítě dostal. Kvůli pokračujícímu vyšetřování však nemohu uvést žádné podrobnosti,“ doplnila mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová. Upozornila ovšem, že mezi lidmi dosud může být ještě 12 tisíc litrů alkoholu pančovaného metanolem. Láhve se smrtelnou náplní celníci s inspektory našli ve skladu výhradního distributora Likérky Drak, společnosti Verdana. Jednatel firmy Robert Sedlařík však včera podle ČTK nezvedal mobil. Inspektoři nepochybují. Jednalo se o nelegální sklad, protože nebyl registrovaný.

Pranic se nelíbila zpráva o pančovaném alkoholu s etiketou jeho firmy jednateli likérky Pavlu Čanigovi. „ Je to naprostá hloupost. Kontrola byla u nás, u našeho distributora lihu, takže nevím. Někdo mohl vzorek podvrhnout. Jak to funguje ve skladě Verdany, nevím, nebyl jsem tam,“ řekl Deníku. Postěžoval si však, že mu už volají odběratelé a kroky potravinářské inspekce považuje za likvidační strategii, která přivede jeho podnik ke krachu.

Otázkou zůstává, zda se někdo, i přes oběti na životech, stále snaží protlačit metanol mezi spotřebitele. „Zdravý rozum napovídá,že není v ničím zájmu, aby se tyto skupiny snažily dostat metanol na trh. Ale buď to nemají pod kontrolou a nemají přehled, který alkohol není kontaminovaný, nebo tak činí zcela bezohledně. Ale to je čirá spekulace,“ míní mluvčí Kopřiva.

Každopádně Likérka Drak se v souvislosti s metanolem objevuje poměrně často. Přesto někteří lidé podniku stále věří. „Kdyby mi teď někdo dal flašku, která byla tady vyrobená, klidně se napiju. Nevěřím tomu. Kdyby ten alkohol bylo trávený, tak je mrtvá polovina dědiny,“ zastávala se místní likérky čtyřicetiletá žena z Chvalčova, kde firma sídlí.

Pětasedmdesátiletý Jan Matlej, rovněž z Chvalčova, ovšem tak smířlivý nebyl. „Nevíme, co se tam děje, jsou zamčení za plotem. Pokud jsou v tom ale zapojení, tak bych je pořádně potrestal,“ nebral si servítky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?