Z průzkumu HCI vyšla nejlépe Nemocnice Podlesí

26. 11. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejlepší nemocnicí je podle pacientů, zaměstnanců a z pohledu finančního zdraví Nemocnice Podlesí v Třinci před Vojenskou nemocnicí v Olomouci a pražskou Nemocnicí na Homolce. Vyplývá to z průzkumu organizace HealthCare Institute (HCI), jehož výsledky zveřejnily Hospodářské noviny (HN).


Jde o osmý ročník ankety, HCI sbírala data ve 157 nemocnicích, na dotazy podle HN odpovídalo od března do konce září 50.000 pacientů a 7000 zaměstnanců.

Loni byla v souhrnu hodnocení pacientů, zdravotníků i z hlediska finančního zdraví první Karvinská hornická nemocnice. Také letos se umístila v popředí žebříčků, z pohledu ambulantních pacientů skončila čtvrtá a v hodnocení zaměstnanců druhá.

Deník uveřejnil také některé další údaje z průzkumu, například „nejusměvavější nemocnicí“ a zároveň nemocnicí s nejútulnější čekárnou z pohledu ambulantních pacientů je Masarykův onkologický ústav. Hospitalizovaní pacienti jsou s komunikací s lékařem nejspokojenější v pražské Fakultní nemocnici Motol, „skokanem roku“ se stala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze a v kategorii „nejkratší doba čekání z pohledu ambulantních pacientů“ vyhrál Swiss med clinic s.r.o.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že za ideální dobu buzení hospitalizovaní pacienti nejčastěji označili sedm ráno, že podle zaměstnanců by pacientům prospělo v první řadě víc pracovníků a méně administrativy a že za krok ke zlepšení hospodaření nemocnic nejvíc zaměstnanců, konkrétně 20 procent, považuje omezení zbytečných vyšetření.

Nemocnice Podlesí, která letos v anketě celkově vyhrála, patří od roku 2009 do národní sítě kardiovaskulárních center. Je součástí skupiny Agel, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?