Z regionů: Novou ředitelkou kroměřížské nemocnice je primářka Mergenthalová

29. 1. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Valná hromada kroměřížské nemocnice v pondělí odvolala ředitele nemocnice Romana Dostalíka. Podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) byla důvodem špatná ekonomická situace v nemocnici. "Loňské hospodaření skončí ve ztrátě asi 55 milionů korun, ředitel nebyl schopen nastínit, jak by se nemocnice mohla z této situace dostat," řekl novinářům Nečas. Novou ředitelkou je ode včerejška primářka nemocnice Lenka Mergenthalová, která loni způsob vedení nemocnice kritizovala.


Mergenthalová je opoziční krajskou zastupitelkou za STAN-TOP 09. „V rámci republiky je to nestandardní, ale paní doktorka je na odborné a komunikační výši. Já osobně s ní žádné politické problémy nemám, je to dobrý krok, že i opozice má možnost řídit naše nemocnice,“ řekl na dotaz ČTK Nečas. Kraj vede koalice složená z ČSSD, komunistů a zemanovců.

Dostalík ČTK řekl, že své odvolání očekával. „Rozhoduje to politická reprezentace. Pro nemocnici však nebude podstatná změna vedení, ale avizovaná finanční pomoc od kraje,“ uvedl. Podle Nečase by se mělo o penězích pro nemocnici rozhodnout na březnovém zastupitelstvu.

Spolu s Dostalíkem byl odvolán i další člen představenstva, primář Lumír Domes. Zůstala tam ekonomka Svatava Mazurková, která v něm působí asi tři měsíce. Mazurková dříve pracovala v uherskohradišťské nemocnici, která jako jediná ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem neskočila loni ve ztrátě. „Paní Mazurková má dostatek zkušeností, aby metody řízení, které jsou v uherskohradišťské nemocnici, mohla přenést do kroměřížské nemocnice,“ podotkl Nečas.

S původním vedením nemocnice se ekonomka nemohla podle Nečase domluvit, představenstvo málo spolupracovalo. Třetí členkou představenstva je nově bývalá krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Valná hromada jmenovala nové představenstvo v pondělí, to pak zvolilo Mergenthalovou předsedkyní a ředitelkou nemocnice. Domes by jako primář urologie měl podle Nečase v nemocnici zůstat. „Nevím, jaká bude představa nového představenstva s panem Dostalíkem,“ podotkl Nečas.

Situaci v kroměřížské nemocnici kritizovala Mergenthalová již na konci loňského roku, nemocnici podle ní hrozila insolvence. Kraj schválil nemocnici půjčku 30 milionů korun. „Nyní dala VZP nemocnici do konce února ultimátum, že na 12 odděleních nesplňuje personální obsazení, aby mohla pojišťovna uhradit péči. Chybí tam části úvazků, zejména lékařů. Bývalé vedení s pojišťovnou nejednalo a nebylo schopno říct, jak to bude řešit,“ řekl Nečas. Mergenthalová ČTK řekla, že situaci začne co nejdříve řešit. „Chci se seznámit s tím, v jaké je to fázi,“ uvedla. Chce hlavně zastavit zadlužování nemocnice. „Také se chci setkat s pojišťovnami, namodelovat úhradovou vyhlášku,“ podotkla Mergenthalová.

Nemocnici podle Nečase také chybí lůžka následné péče. „Pacienti leží na akutním lůžku delší dobu, než je průměr v republice, je to pak na úkor nemocnice. Pacient by přitom mohl ležet na lůžkách následné péče, která by pojišťovna hradila,“ řekl náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?