Z regionů: Pacienty v pohraničí nemá kdo léčit

24. 3. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Jižní Čechy – Spása pro příhraniční obce mezi Kaplicí a Novými Hrady v podobě nového lékaře už se našla.


Lékař však prozatím nemůže začít ordinovat, ač v Benešově nad Černou, Malontech i Pohorské Vsi pro něj mají ordinaci připravenou.

K zahájení praxe mu chybí vyřídit některé náležitosti. Tou klíčovou je oprávnění k vedení praxe, kterou vydává krajský úřad. Jeho úředníkům ale podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské schází k takovému kroku jeden z dokladů, jež musí ještě nový lékař dodat.

„Chápeme, že lidé v Benešově nad Černou a okolí jsou ve složité situaci. Jsme proto pak připraveni panu doktorovi zmíněné oprávnění vydat okamžitě,“ naznačuje.

Rychlé jednání slibuje také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ta ale stejně jako ostatní zdravotní pojišťovny zase s posledním potřebným krokem musí čekat, až nový lékař předloží zmíněné oprávnění k vedení praxe. „Potom jsme připraveni hned jednat,“ zdůrazňuje mluvčí jihočeské VZP Viktor Lavička.

To, že dosud nevěděli, na čem jsou, znepokojovalo i obyvatele Malont. Stížnostem občanů čelí starosta obce Vladimír Malý neustále. „Jestli zahájení praxe nového lékaře vázne na nějakých administrativních úkonech, tak tomu nerozumím. Mimořádné situace mají mít mimořádné řešení.“

Třebaže trable pacientů z Benešova nad Černou a okolí se zřejmě už v dohledné době podaří vyřešit, nedostatek praktických lékařů i specialistů může snadno potrápit lidi prakticky kdekoli jinde.

„Lékařská populace stárne,“ konstatuje Ivana Stráská a dodává, že snaha Jihočeského kraje získávat mladé lékaře, poskytovat granty na jejich vzdělávání sama o sobě bez systémové změny zdravotnictví v celé zemi příliš nevyřeší. To potvrzuje i Viktor Lavička. „Mnozí současní lékaři se blíží důchodovému věku a mladí se do pohraničí nehrnou, lákavější je pro ně pracovat v nemocnici než na obvodě,“ naznačuje nepříjemnou realitu.

Starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová i proto poslala na ministerstvo zdravotnictví podnět ke změně legislativy. „Na pacienta musí stát hledět opravdu jako na pacienta, a ne jako na klienta,“ vysvětluje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?