Z regionů: Vypukla epidemie spalniček, nemocných je na sedmdesát

10. 3. 2014 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Na sedmdesát případů spalniček evidují hygienici v posledních dnech na severu Čech. Ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal řekl, že jde o epidemii. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie.


Nákaza se podle Trmala nejvíc šíří mezi zaměstnanci ústecké Masarykovy nemocnice, kde je víc než polovina nemocných. Hygienici proto přistoupili k mimořádnému očkování. Tuto informaci potvrdila i Markéta Rybínová, mluvčí Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic zřizovaných Ústeckým krajem. „Začali jsme už v pátek. Máme k dispozici 200 vakcín a v případě potřeby nám ministerstvo zdravotnictví přislíbilo další,“ sdělila.

Hygienici situaci pečlivě sledují. „Upozorňujeme rodiče, především ty, kteří vyznávají alternativní způsoby ochrany protiinfekcím,aby nechali své děti urychleně naočkovat podle očkovacího kalendáře,“ vyzval Josef Trmal.

Hygienici zároveň upozornili na onemocnění i všechny praktické lékaře. Nejvíce ohroženi jsou lidé narození v letech 1970 až 1980, kteří byli jen jednou očkovaní. „Právě v této věkové skupině je i nejvíce nemocných,“ doplnil Trmal. Méně ohrožené jsou podle Trmala malé děti. Ty dostávají dvě očkovací dávky. Přesto už dvě onemocněly. „Jedno z nich je tak malé, že u něj ještě k očkování nedošlo, druhé dostalo jen jednu dávku,“ řekl Trmal s tím, že rodiče by neměli očkování podcenit.

Původce nákazy odhalili lékaři rychle. Přivezl ji turista z Indie. „Bohužel nezůstal doma a šel na hromadnou akci,“ doplnil Trmal.

V Ústeckém kraji se běžně objeví jeden až dva případy spalniček za rok, v celém Česku je to 10 až 20 případů. Onemocnění provází typická vyrážka, která se vyskytuje po celém těle. Nákaza se šíří kapénkami. Česká republika patří mezi státy, které proti této nemoci zdarma a povinně očkují své občany už v dětství. Ale aby očkování spolehlivě chránilo, musí každé z dětí dostat dvě dávky.
Zvýšený výskyt spalniček prý už sužuje i sousední země.

„Dospělí, kteří nemají očkování v pořádku, si bohužel musí vakcínu vyžádat a zaplatit.“ Jedna vakcína stojí 600 až 700 korun. „To platí i pro cestující do zahraničí,“ pokračoval šéf ústeckých hygieniků. V České republice se spalničky jinak objevují zřídkakdy. Nákazu k nám nejčastěji přivezou cizinci. Případně Češi, kteří přicestují ze zahraničí, právě jako v tomto případě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?