Z rozpočtu ani koruna, plán tají

27. 1. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Na neformálním obědě v hotelu Mandarin probíralo vedení koaličních stran za účasti ministra Leoše Hegera (TOP 09) krizovou situaci ve zdravotnictví.


Výsledky dohodnutého řešení ale lídři úzkostlivě tají. Heger je zveřejní až na pátečním jednání s představiteli lékařů

„Pan ministr má mandát, jak s nimi jednat. Souhlasili jsme s návrhy, které jim v pátek předloží, ale stále platí, že vláda neustoupí a nedá ani korunu z rozpočtu,“ řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Pan ministr Heger přednese v pátek lékařům návrhy, jak a kde lze nejrychleji uspořit nějaké peníze ve zdravotnictví a část z nich převést nemocnicím tak, aby se ta situace stabilizovala. Shodli jsme se ale, že komunikovat ty návrhy přes média by bylo neseriózní,“ sdělil Právu šéf VV a ministr vnitra Radek John.

Zároveň dodal, že krize by se měla řešit především akcelerací reforem. „Kdyby se tam nekradlo tak, jak se tam krade, tak by byla úspora jistě 30 miliard a část z toho by bylo možné dát na zdravotnictví,“ uvedl John.

Situací se ještě před schůzkou zabývala i vláda. Očekávalo se, že premiér Petr Nečas oznámí opatření, která by udržela lékaře v nemocnicích. Ten je ale tají.

„Vláda i já jsme si od počátku vědomi, že ten problém nelze vysedět a nějakým způsobem čekat, že to nějak dopadne. Od začátku jsem v kontaktu s ministrem zdravotnictví a prezidentem lékařské komory Milanem Kubkem,“ řekl premiér a dodal: „Nechceme se dostat do situace, kdy by stát a veřejné rozpočty měly být vydírány cestou vyhrožování malým dětem a předčasně narozeným kojencům.“

Peníze by se podle něj měly najít reformními kroky v resortu: „Optimalizace lůžkových zařízení, to je přesně ta cesta reforem, které umožní najít zdroje uvnitř zdravotnictví, a ty pak přednostně přelít do platů zdravotníků.“

Kubek Právu řekl, že když se vyjednává, neměli by si lidé vzkazovat věci přes média.
„Jsem zvědav, jakou nabídku v pátek dostaneme. Situace je ale jasná, 3800 lékařů chce odejít z nemocnice a bez nich se od března nedá zajistit ani akutní péče.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?