Z ústecké nemocnice odcházejí lékaři

14. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V německé Pirně se otevře nová klinika, pro lékaře z Ústí je to velké lákadlo. Bude nás mít vůbec kdo léčit?


V ústecké Masarykově nemocnici hrozí odchodem další lékaři. Podle informací Deníku by mnozí rádi zamířili na kliniku do Pirny, tedy jen kousek od českých hranic. Jedním z těch, kteří se chystají k odchodu do nově otevřené kliniky v Německu, je i uznávaný ústecký chirurg Josef Smetana. Říká však, že nízké platy hlavním důvodem k odchodům lékařů mnohdy nejsou. „V Masarykově nemocnici pracuji už sedmnáct let, ale finance nejsou hlavním důvodem mého odchodu. Z tohoto důvodu bych odešel už dávno,“ řekl Josef Smetana s tím, že pohár trpělivosti jednoduše přetekl. Své důvody ale nechtěl blíže rozvádět. Rozhodně ale není jediným, kdo odchod zvažuje. Lékaři se houfně připojují k výzvě Děkujeme, odcházíme. Předseda místní organizace lékařského odborového klubu Antonín Gabera říká, že se k výzvě v ústecké Masarykově nemocnici doposud připojilo 40 procent lékařů. „Lékaři to berou jako nesouhlas se systémem zdravotnictví. Kolik z nich ale nakonec v nemocnicích skončí a kolik jich případně odejde za prací do zahraničí, zatím nevíme,“ řekl Antonín Gabera. Jan Sedláček, který akci koordinuje, říká, že podpora výzvy je v Masarykově nemocnici nejvyšší z Ústeckého kraje. „Současných čtyřicet procent není konečných. Přibližně za dva týdny budeme mít v Ústí roadshow, po které může podpora ještě stoupnout,“ zdůraznil Sedláček. V Ústeckém kraji se podle jeho informací k výzvě připojila již téměř čtvrtina lékařů.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry přitom zatím hromadnému podávání výpovědí nic nenasvědčuje. „Pro Krajskou zdravotní je jediným průkazným ukazatelem počet podaných výpovědí, u kterých běží výpovědní lhůta. Jejich počet je ve svém obvyklém průměru,“ řekl Vondra. Během října dalo v Krajské zdravotní výpověď devět lékařů. Jejich odchodu nemocnice zabránit nemohou. „Máme sice určité prostředky pro motivaci pracovníků, ale tyto prostředky rozhodně nejsou neomezené. Permanentní podstav pracovníků ve zdravotnictví nemohou vyřešit,“ dodal mluvčí.

Exodus se blíží

Podle iniciátorů výzvy Děkujeme, odcházíme, však exodus teprve nastane, a to za 48 dní. Výzva by lékařům měla psychicky pomoci v tom, že výpověď budou podávat hromadně a nemusí se tak obávat osobních problémů a útoků. Kolik lékařů se nakonec k výzvě připojí a kolik jich skutečně z nemocnic odejde, je zatím nejasné. Jisté je ale to, že jejich odchodu se bojí nejen někteří pacienti, ale i lékaři, kteří chtějí ve svých pozicích setrvat. „Pokud odejdou zkušení lékaři, nevíme, kdo bude operovat. Bojíme se navíc, že se tak ještě zhorší naše podmínky a budeme muset například sloužit víc přesčasů,“ obává se jedna z lékařek Masarykovy nemocnice, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Mladí i zkušení

Podle Jana Sedláčka totiž odchod nezvažují jen mladí lékaři, ale i zkušení odborníci s praxí. „Mladí lékaři, kteří chtěli odejít, už dávno odešli, třeba rovnou po škole. Ani ty starší už ale nebaví pracovat tu za 150 korun hrubého,“ dodal Jan Sedláček. Chirurg Josef Smetana ale slibuje, že pacienty odchody lékařů do zahraničí neohrozí. „Každý z nás je nahraditelný, ale je třeba si uvědomit, že narůstající počet odcházejících lékařů a sester bude mít vliv na celé zdravotnictví,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?