Za 20 let stoupla úspěšnost umělého oplodnění z 20 na 75 pct.

8. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspěšnost umělého oplodnění při využití všech přístrojů a metod stoupla během jednoho cyklu oplodnění ve zkumavce za dvě desítky let z 20 až na 75 procent. ČTK to řekl lékař brněnského institutu reprodukční medicíny Unica Tomáš Frgala v souvislosti s Národním dnem neplodnosti, který připadl sobotu.


V Česku působí čtyři desítky center reprodukční medicíny, vyhledává je stále více párů, kterým se přirozenou cestou nedaří dítě počít. Problém s neplodností má pětina dvojic.

„U mužů se setkáváme s trvalým poklesem kvality a nedostatečnou pohyblivostí spermií. U párů, které se na naší klinice léčí, je v 75 procentech přítomen mužský faktor, často v kombinaci s dalšími faktory na straně ženy,“ uvedl lékař. Příčinou problémů s kvalitou spermií je stres, nezdravý způsob života s minimem pohybu a nekvalitními potravinami. „S neplodností a špatnou kvalitou spermií se potýkají především muži z ekonomicky vyspělých zemí, zatímco ve třetím světě stále řeší spíše opačný problém - nadměrnou reprodukci,“ řekl Frgala.

U žen je největším nepřítelem plodnosti věk. Ještě v děloze matky má ženský plod až sedm milionů primárních oocytů, na začátku puberty jich má dívka 300.000 až 500.000. Po třicítce začne klesat i kvalita dozrávajících vajíček. „Vědecké studie prokázaly, že už ve 32 letech má žena až čtvrtinu vajíček geneticky nekvalitních, ve 40 letech je poškozena minimálně polovina. Velká část pacientek by s otěhotněním neměla problém, pokud by se pro dítě rozhodla dřív, ideálně kolem 25. roku věku,“ uvedl.

Příčin neplodnosti u žen může být více, například neprůchodnost vejcovodů či vady dělohy. Základem úspěšné léčby je důkladné vyšetření obou partnerů a zjištění příčiny neplodnosti. Také je důležité, aby pár nepodléhal stresu, neplodnost často úzce s psychikou souvisí. „Máme dobré zkušenosti s psychoterapií i dalšími metodami, které umožní páru uvolnit se, například s akupunkturou,“ řekl Frgala.

Na metody zvyšující úspěšnost umělého oplodnění si páry připlácejí. Zdravotní pojišťovny hradí pouze základní léčbu, jejíž úspěšnost zůstává na 20 procentech. Při základní léčbě se ženě odeberou vajíčka, jejímu partnerovi spermie a obojí je vloženo do speciálního roztoku. Pak už záleží jen na zárodečných buňkách, zda se spojí nebo ne, dodal Frgala. „Dnes již dokážeme vybrat pomocí různých metod i z velmi špatného vzorku spermatu životaschopnou spermii, kterou vložíme do zralého vajíčka. Vzniklá embrya pět dní kultivujeme, přitom sledujeme speciálním zařízením jejich vývoj,“ popsal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?