Za léky utrácíme stále více peněz

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky jsou čím dál tím dražší a výdaje za léčivé přípravky v Česku se každoročně zvyšují. Zvedá se i cena průměrného balení léků. Loni vyšlo na 175 korun, v roce 2004 stálo 168 korun. Celkové výdaje činily loni zhruba 64,6 miliardy korun, předloni 57 miliard...


„Nárůst výdajů na léky od loňského roku přesahoval deset procent. Výdaje rostou rychleji než inflace,“ uvedl včera ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Milan Šmíd.

V praxi to znamená, že před pěti lety stálo průměrné balení léků asi 59,70 korun, loni to bylo třikrát tolik, tedy téměř 180 korun. Průměrný Čech spotřeboval loni 36 balení různých léků asi za 6300 korun. Podle odhadů 4700 korun z této částky uhradily zdravotní pojišťovny, pro zbytek sáhli lidé do vlastní peněženky.

„Dá se říci, že v množství léků, které si lidé pořídí, jsme vysoce nadprůměrní,“ srovnal Šmíd situaci v Česku s ostatními státy Evropy. Podle něj se spotřeba v ČR v posledních letech „dramaticky“ nemění. „Celkově se spotřebuje přes 300 milionů balení léčivých přípravků ročně,“ uvedl.

V Česku je registrováno 5500 léčivých přípravků, které jsou k dostání ve více než 8000 různých balení. Dvacet procent z nich mohou lidé získat bez lékařského předpisu. Volně v prodeji je 1160 přípravků a potravinových doplňků, dodal Šmíd.

Podle nové vyhlášky ministerstva zdravotnictví mohou nyní lékárny nabízet vybraná léčiva i v samoobslužném prodeji či na internetu. Přes počítač od nich lidé mohou získávat jen léky bez předpisu, upřesnili pracovníci ústavu.

Seznam lékáren, které budou moci nabízet léky přes internet, najdou brzy zájemci na webových stránkách ústavu www.sukl.cz. Mohou si zde ověřit také to, zda je určitý lék v Česku řádně registrován.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?