Za lepší péči se bude připlácet už v roce 2012

13. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) počítá s tím, že od poloviny příštího roku by si pacienti mohli připlácet za lepší materiál a od roku 2012 také za lepší péči.


Startem k této reformě má být novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ministr se v ní chystá novelizovat pasáže, které připlácení zakazují. Poté se začnou tvořit první nadstandardy. Ty bude podle Hegera nutné stanovit speciálním zákonem.

Podle něj při vydělování nadstandardu rozhodně nepůjde „o masovou záležitost“, spíš o pár výkonů, o které se rozšíří současný seznam výkonů nehrazených z pojištění, jako jsou už teď například kosmetické výkony. Heger také nastínil, jak bude řešit nedostatek peněz ve zdravotnictví. Zhruba miliarda korun by se podle něj dala ušetřit výrazným omezením korupce. Úspor chce dosáhnout kontrolou nákupů nových technologií a úhradových standardů, tedy toho, co zdravotní pojišťovny za léčení platí. Ministr také chce, aby nákup drahých technologií nemocnicemi podléhal větší kontrole. Pokud by jejich nákup měl velký dopad na financování systému, měla by se nejprve vyzkoušet v jednom centru, kam se dostanou všichni potřební pacienti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?