Za „magnetem“ už pacienti z Benešovska jezdit nebudou

13. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Tak trochu jako Popelka, kterou doma všichni odstrkují. Právě tak může zvenčí připadat pacientům benešovská Nemocnice Rudolfa a Stefanie při porovnání s ostatními zdravotnickými ústavy zřízenými Středočeským krajem.


Právě benešovská nemocnice je totiž poslední z oněch pěti krajských poskytujících zdravotní péči v Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně a Příbrami, které dosud pacientům nemohou nabídnout neinvazivní vyšetření prostřednictvím magnetické rezonance.

Tak tomu dosud je. Ale už dlouho nebude. Ještě letos totiž i lékaři z Benešovska přestanou posílat pacienty na vyšetření jinam a objednají ho přímo v benešovském ústavu.

V současné době má nemocnice zpracovanou zadávací dokumentaci k veřejné zakázce s názvem Magnetická rezonance. Její předpokládaná hodnota je 22,315 milionu korun bez DPH a výběrové řízení na dodání této moderní technologie, a také stavebních prací, má na starosti sama Nemocnice Rudolfa a Stefanie.

„Veškerou dokumentaci, která je pro veřejnou zakázku výchozí, jsme okopírovali ze schválené dokumentace Přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví nechali odpřipomínkovat advokátní kanceláří, která má smlouvu pro právní servis se Středočeským krajem a nechali si také odsouhlasit Odborem investic a veřejných zakázek krajského úřadu,“ vysvětlil ředitel nemocnice Petr Hostek trojitou kontrolu zadávací dokumentace a způsobu vyhlášení výběrového řízení, na jehož konci začne přístroj sloužit v Benešově pacientům.

Další kontrolou prošel proces také ze strany Regionálního operačního programu. Ředitel nemocnice tento dokument už také podepsal.

Teď je tedy veřejná zakázka na dodavatele magnetu vyhlášená. Parametry přístrojů, které dokument pro účast ve výběrovém řízení stanovuje, nejsou šité pouze pro jediného výrobce. V dokumentaci, která prošla před vyhlášením výběrového řízení také připomínkami Ministerstva zdravotnictví, se uvádí, že parametry přístroje pro benešovskou nemocnici, která obsluhuje území se 120 až 150 tisíci lidmi, jsou schopny zajistit nejméně čtyři firmy GE, Philips, Siemens a Toshiba.

„Je mi úplně jedno, který z přístrojů to bude,“ ujišťuje ředitel nemocnice Petr Hostek a připomněl, že podklady pro zadávací dokumentaci, což je podle něj rozsahem malá dizertační práce, zpracovali ti, kteří s přístrojem budou sami pracovat, tedy lékaři. Podílel se na tom i předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie, sám lékař, Zdeněk Seidl. Jeho vyjádření Benešovský deník nezískal, protože je Zdeněk Seidl momentálně mimorepubliku.

Původní, odhadovaná cena zakázky, včetně stavebních prací, byla stanovena na 30 milionů korun. Stavební část by neměla stát více, než tři až pět milionů.

Z celkové částky uhradí 80 procent dotace Evropské unie, zbylou pětinu Nemocnice Rudolfa a Stefanie. Zda ji zaplatí skutečně, nebo jí s tím pomůže kraj, není jasné. Hospodářské výsledky NRS ale naznačují, že spoluúčast půjde s největší pravděpodobností za benešovským ústavem. Tahle kapitola ale podle ředitele nemocnice Petra Hostka není zatím definitivně uzavřená a je podle něj ještě prostor k dalším jednáním s představiteli kraje.

„Instalací magnetické rezonance se zvýší komplexnost poskytovaných služeb nemocnice Benešov a lidé už nebudou muset cestovat,“ popsal největší pokrok pro pacienty Hostek.

Zřízením magnetické rezonance se další intenzifikace přístrojového vybavení v benešovské nemocnici uzavře. To ale neznamená, že od teď se už nic nového v Benešově neobjeví. Například už za dva roky bude Nemocnice Rudolfa a Stefanie potřebovat vyměnit počítačový tomograf.

„Byli bychom rádi, kdyby ještě letos vzniklo nové endoskopické pracoviště a snad i lůžka s řízenou ventilací,“ dodal ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?