Za nezákonný obchod s léky si muž definitivně odpyká 8,5 roku

4. 3. 2019 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud odmítl dovolání Jiřího Kusého, jenž si má za nezákonný obchod s léky na předpis odpykat 8,5 roku ve vězení. Se spolupachatelkou Pavlou Černou přes internet prodali odběratelům léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionu korun. Nejvyšší soud rozhodl před časem bez veřejného jednání, výsledek oznámila Karin Kantorová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě, který případ řešil jako první instance.


Černá si u odvolacího Vrchního soudu v Olomouci vyslechla osmiletý trest vězení. Dovolání k Nejvyššímu soudu podle dostupných informací nepodala.

Podle obžaloby dvojice páchala trestnou činnost dlouhodobě a s vědomím rizik v podobě negativních účinků léků. U jedné ženy se podle soudu obžalovaní podíleli na prohloubení její závislosti na lécích a vzniku psychických problémů, které vedly až k pokusu o sebevraždu.

Dvojice vinu přiznala. Trestné činnosti se dopouštěli v letech 2013 až 2016. Podle Černé přivýdělek vymyslel její druh, když pro ni sháněl léky na hubnutí. Našel si dodavatele v Polsku, později i v Česku. Mezi dodavateli byla i jedna lékařka, která byla obžalovaná samostatně.

Klienty Černá a Kusý podle verdiktu získávali na diskusních fórech. Léky prodávali lidem z Česka, několika evropských zemí i z USA. Šlo většinou o zákazníky, kteří si na lécích vypěstovali závislost a jejich lékaři jim už je nechtěli předepisovat.

Odsouzené usvědčily svědecké výpovědi i poštovní poukázky. Podle rozsudku prodali téměř 237.000 tablet léků. Utržili za ně 4,6 milionu korun. Zisk soud odhadl na víc než milion. Podle obžaloby se pár věnoval i nelegálnímu dovozu a prodeji nekolkovaných cigaret.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?