Za odstoupení od projektu IZIP hrozí prý ČR mezinárodní ostuda

17. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česku hrozí mezinárodní ostuda za odchod z IZIP, tvrdí koordinátor mezinárodních projektů firmy Tomáš Mládek. ČTK sdělil, že zdravotní knížky jsou součástí evropského projektu EPSOS. Přes 20 zemí v něm koordinuje své systémy elektronického zdravotnictví.


Podle člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Michala Sojky ostuda nehrozí. IZIP může pokračovat i bez VZP, řekl Sojka ČTK.

„Jde o evropský integrační proces, kdy se mají předávat pacientské záznamy. Asi se dá odstoupit od všeho, otázka je, za jakou cenu, nemyslím jen finanční, ale i mezinárodní ostudy,“ uvedl Mládek.
Na ukončení projektu se shodli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Správní rada by ji měla stvrdit.

„Správní rada může rozhodnout, že ukončí spolupráci mezi VZP a IZIP na bázi dosavadních smluv. Nicméně IZIP nepřestává kvůli tomu existovat, může pokračovat ve svých projektech dál,“ řekl Sojka.

Problém by podle něj mohl nastat jen v případě, že by VZP jako akcionář rozhodla, že celá firma IZIP a její aktivity končí. „Valná hromada rozhoduje dvěma třetinami, VZP s majoritou 49 procent tedy nemůže o firmě IZIP rozhodnout vůbec nic,“ řekl Sojka.

Nejbližší zasedání správní rady je koncem května. Sojka soudí, že IZIP by se měl dostat na program až v červnu po skončení pilotního projektu. „Připadá mi netaktické, aby vzhledem k účasti zahraniční firmy rozhodovala VZP dřív, než budou výsledky, protože by to mohlo být pak v případném soudním sporu proti ní použito,“ vysvětlil.

Za projekt dala VZP za deset let téměř dvě miliardy korun. Nasmlouvala jej bez výběrového řízení. ČSSD chce, aby možné úniky peněz vyšetřila parlamentní komise. Heger dává přednost policejnímu vyšetřování.

Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála hrozí VZP za možné úniky peněz v projektu IZIP nucená správa. Podle ministerstva zdravotnictví nebyly pro její vyhlášení naplněny zákonné podmínky, problém IZIP prý vyřeší správní rada.

K projektu EPSOS Mládek doplnil, že řeší třeba to, v jakém formátu se přenášejí informace, kdo k nim může a jak jsou zabezpečeny. O prázdninách začnou první přenosy dat mezi členskými státy.

Propojením mezi zeměmi se podle Mládka rozšíří možnosti národních systémů. Do knížky IZIP mohl Čech dát nahlédnout lékaři v cizině. Nově bude moci lékař v každé ze zapojených zemí do jeho knížky také zapisovat.

„Pokud by VZP odstoupila, jsme jako entita k pokračování v projektu smluvně zavázáni,“ řekl Mládek. Heger má analýzy, podle nichž by Česku za odstoupení z projektu IZIP neměla arbitráž hrozit.

Podle právníků by problém mohl být s tím, co bude dál s nasbíranými daty pacientů, kdo je má spravovat a komu patří. Podle člena správní rady Borise Šťastného je spravuje pro pacienty VZP prostřednictvím IZIP.

Podle Mládka je pro pacienty spravuje společnost IZIP, dali k tomu při vstupu do systému souhlas. „Žádná jiná entita si je odnést nemůže. To by byl velký podraz na pacienty i lékaře, nedali data pojišťovně,“ řekl Mládek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?