Za operace robotem si lidé 100 tisíc připlatí

13. 1. 2011 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se chystá zavést možnost doplatku za kvalitu. Na opatření budou biti pacienti s rakovinou.


Problémy s polykáním a chrápáním byly pro Vladimíra Slouku po mnoho let každodenním znepříjemněním života. Když se ve svých 75 letech dozvěděl, že zbytnění kořene jazyka, které ho trápí, lze odstranit robotickou operací, neváhal.

Oproti běžnému způsobu totiž při tomto zákroku není potřeba vnějších řezů a hojení je velmi rychlé.
„Již čtvrtý den po operaci jsem byl propuštěn domů. Neumím si již představit, že bych i několik měsíců trpěl při každém pohybu - rána na krku při klasické operaci se špatně hojí, a v mém věku obzvlášť,“ říká Vladimír Slouka.

Pokud však bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví zavedeno doplácení na nadstandardní péči, musel by Vladimír Slouka podstoupit klasickou operaci, po níž by se dlouho zotavoval a trpěl bolestmi. Na zákrok robotem by si totiž musel 100 tisíc připlatit.

K zubaři za méně peněz?

Celých 17 procent výdajů na zdravotnictví si dnes platí lidé v hotovosti. Za posudek zdravotního stavu pro zaměstnavatele si u lékaře zaplatíme kolem 500 korun, aplikace očkovací látky nás přijde zhruba na 80 korun a za administrativní úkon dáme asi 200 korun.

Nadstandardní péči si nyní pacienti platí celou z vlastní kapsy. Po zavedení příplatků by se však hradil pouze rozdíl mezi standardem placeným pojišťovnou a cenou nadstandardního materiálu.

„V první fázi zavedení standardu a nadstandardu by se spoluúčast měla týkat především materiálu, v následujícím období by se rozšířila i na některé zdravotnické výkony,“ vysvětluje Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Do nadstandardu by měly být zahrnuty kromě robotických operací například čočky.

„Nadstandardní péče je dnes běžná hlavně ve stomatologii, a to jak v použitých materiálech, tak i ve výkonech,“ dodává Jiří Rod z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nemocné s nádorem čeká problém

Prostřednictvím robotů se nejčastěji odstraňují nádory prostaty či dělohy, časté jsou také zákroky na aortě, v oblasti konečníku nebo žaludku.

Cena výkonu provedeného běžnou metodou je zhruba 40 tisíc korun oproti 130 až 160 tisícům korun, které stojí operace robotem. Ta je však mnohem šetrnější a pacient je brzy propuštěn z nemocnice.

„V případech správě zvolených pacientů u rakoviny znamená výkon robotem vyléčení pacienta. V porovnání s jinými metodami onkologické léčby, jako je ozáření a chemoterapie, je roboticky asistovaná léčba nejlevnější,“ podotýká Petra Dlabalová ze společnosti Hospimed, která zdravotnickou techniku dodává. Prostřednictvím robotů lze šetrněji provádět i odstranění žlučníku či tlustého střeva, tyto úkony však ze zdravotního pojištění nejsou hrazeny ani nyní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?