Za pacienty už zaplatili téměř tři milióny korun

17. 3. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, ošetření během února ve zdravotnických zařízeních zřizovaných Královéhradeckým krajem, žádají v souvislosti se zdravotnickými poplatky o dar ve výši 2,787 miliónu. Vyplývá to z faktur, které kraji zaslaly nemocnice a další zdravotnické instituce ve správě kraje...


po prvním měsíci spuštění systému odpouštění poplatků.

Celkově se v kraji na poplatcích v krajských nemocnicích vybralo více než 4 milióny korun. „Systém se rozběhl bez komplikací. V této souvislosti se nevyskytly ani žádné vyšší administrativní požadavky,“ uvedla Jana Třešňáková (ČSSD), radní odpovědná za oblast zdravotnictví.

Kraj kvůli vyplácení darů vyčlenil na rok 50 miliónů korun. Ze statistik vyplývá, že nejmenší ochotu přijmout dar kraje měli pacienti v ambulancích při placení třicetikorunového poplatku: o dar kraje žádá necelých 40 procent ošetřených. O poskytnutí daru pacientům a uvolnění peněz v souvislosti s regulačními poplatky rozhodla krajská rada.

Proti sponzorování poplatků v krajských nemocnicích se ohradili provozovatelé soukromých praxí a lékáren a obrátili se na kraj, aby sponzoroval poplatky také v jejich zařízeních. To však zastupitelé odmítli.

„Pokud by bylo přijato usnesení navrhované ODS, aby kraj zajistil rovné podmínky pro všechny poskytovatele zdravotnických služeb a lékáren, nenašli bychom legislativně právní formu, jak takové usnesení uskutečnit,“ upozornil vicehejtman Josef Táborský (ČSSD).

Do existenčních problémů se dostala například lékárna v Meziměstí na Náchodsku, kterou se její majitelka rozhodla v důsledku nerovné soutěže definitivně uzavřít. Na vině je podle ní skutečnost, že lidé dávají přednost nákupu léků v krajské lékárně v Náchodě. O práci přišli čtyři zaměstnanci.

„Tlak vyvolaný současnou situací jsme nemohli dlouhodobě přežít. Vzhledem k mým pacientům i zaměstnancům se jednalo o jedno z nejtěžších rozhodnutí v mém životě, přestože z této situace neexistuje jiné východisko. Nepochybuji o tom, že nás v případě neřešení situace ze strany státu budou následovat další lékárny,“ míní provozovatelka meziměstské lékárny Marie Pindešová.

Regulační poplatky nemusí platit pacienti v zařízeních spravovaných Královéhradeckým krajem od letošního 1. února. Lidé v případě zájmu o proplacení poplatku krajem uzavírají smlouvy, podle kterých přijímají úhradu poplatku jako dar od kraje. Tuto smlouvu je možné uzavřít přímo v ordinaci či lékárně písemnou nebo ústní formou.

Ludmila Žlábková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?