Za poplatky kraj vydal už miliony

17. 7. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti si nechávají zdravotnické poplatky zaplatit za sebe především v krajských lékárnách. Za hospitalizaci v nemocnicích raději platí ze svého. Devět milionů korun už vydal Liberecký kraj za zdravotnické poplatky, které platí za pacienty ve svých zdravotnických zařízeních. Možnost přesměrovat dluhy na sebe nabízí kraj pacientům od začátku února...


„Jenom v červnu kraj převzal úhradu dluhu za pacienty, kterým vznikla povinnost zaplatit regulační poplatek v krajských zdravotnických zařízeních, v celkové výši přesahující dva miliony a dvě stě tisíc korun, “ informovala Květa Šírová z odboru kanceláře hejtmana Krajského úradu Libereckého kraje v Liberci. Krajskými zdravotnickými zařízeními se přitom rozumí liberecká a českolipská nemocnice, Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově a také dvě krajské lékárny, které jsou v obou nemocnicích.

Za levnějšími léky lidé nedojíždějí

Pacienti možnosti nechat za sebe zaplatit kraj nevyužívají tolik, jak se očekávalo. Nechtějí se zdržovat s administrativou, kterou přesměrování dluhu vyžaduje, a proto v mnoha případech raději zaplatí poplatek ze svého. „Asi šedesát procent pacientů přicházejících do krajských lékáren tuto možnost využívá, zbývající pak platí regulační poplatek sami. U hospitalizovaných pacientů je tomu právě naopak. Pouze čtyřicet procent jich žádá o úhradu Liberecký kraj, zbylí si hradí regulační poplatek sami, “ doplnila Šírová.

Možnosti využívají hlavně starší

Poplatky za sebe podle očekávání nechávají hradit nejvíce senioři. Naopak mladší lidé nad poplatkem častěji mávnou rukou a zaplatí. Nepotvrdily se ani domněnky o tom, že by kvůli osvobození od poplatků lidé dojížděli do Liberce nebo do České Lípy z okolních měst, která takovou možnost nenabízejí

Jablonečtí většinou pro léky nedojíždějí

To potvrdila i anketa mezi obyvateli Jablonce nad Nisou. „Když si spočítám, kolik by mě stálo jízdné, nevyplatilo by se mi jezdit do Liberce. A navíc s platbou při hospitalizaci souhlasím. Ke všemu bych ráda byla například hospitalizována blíž domovu, takže bych určitě dala přednost Jablonci,“ řekla Dagmar Baťková z Jablonce. To, že lidé nemají k takovému dojíždění motivaci, potvrdil Deníku před časem také krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák. „Jako lékař jsem těmto prognózám stejně příliš nevěřil. To, že chtějí být lidé ošetřeni rychle, je, zdá se, větší motivací než ušetřit peníze. Lidé nepřemýšlejí, kde je to s poplatkem a kde bez poplatku za hospitalizaci, takže nedošlo k tomu, že by třeba lidé z Jablonce chtěli raději ležet v liberecké nemocnici,“ vysvětlil radní. Liberecký kraj si na celoroční hrazení poplatků vyčlenil 32 milionů korun. Zatím se zdá, že velkou část z nich nakonec ušetří.

Přístup kraje je diskriminační

Česká lékárnická komora zásadně nesouhlasí, aby kraj platil regulační poplatky v lékárnách, protože to je diskriminační přístup k pacientům. V Jablonci není lékárna zřizovaná krajem, a jen někteří považují za výhodné dojet si do Liberce vyzvednout recept. „Zákazníků v jabloneckých lékárnách neubylo, nicméně poplatky jsou v lékárnách diskutované téma a lidé nerozumí tomu, proč někde platit a jinde nikoliv,“ uvedla před časem mluvčí České lékárnické komory pro Liberecký kraj Helena Chytrová. Lékárny jsou jediné, které z poplatků nic nemají. Nejsou to pro ně totiž peníze navíc, jak se někteří domnívají. „Jednoduše řečeno, o co více vybere lékárna v hotovosti od pacientů, o to méně pak dostane peněz od zdravotních pojišťoven,“ vysvětlila Chytrová.

Aleš Vávra, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?