Za Rathův populismus si zaplatíme všichni

20. 2. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nežiji v bohatém kraji a přesto jsem po celý loňský rok přes velkou mediální kampaň proti poplatkům neměl žádný konflikt se svými pacienty. Ochotně platí třicet korun v ordinaci i devadesát korun na LSPP a neznám nikoho, kdo by měl přijít ke zdravotní újmě, protože na lékaře nemá," píše MUDr. Bohumír Šimek...


Nežiji v bohatém kraji a přesto jsem po celý loňský rok přes velkou mediální kampaň proti poplatkům neměl žádný konflikt se svými pacienty. Ochotně platí třicet korun v ordinaci i devadesát korun na LSPP a neznám nikoho, kdo by měl přijít ke zdravotní újmě, protože na lékaře nemá. Jen proti poplatkům v lékárně protestují a složitá vysvětlení neberou.

Dokonce od počátku tohoto roku jsem nepotkal pacienta, který by nezaplatil za ošetření a chtěl proplacení od sociálních demokratů přes krajské zastupitelstvo. Jen jedné dívčině jsem neohrabaně dal vybrat, zda za ošetření zaplatí nebo to chce zaplatit od Ratha. Nenávistně řekla: „Ať to ten Rath zaplatí!“ Tak jsem ji požádal vypsat darovací smlouvy na ošetření a na recept. Odpověděla: „To ať si to nechá!“ a položila peníze na stůl.

Když slyším Davida Ratha mluvit, jak jsou ti pacienti chudáci, že nemají třicet korun na ošetření a proto se neléčí, mám pocit, že každý z nás žije v jiné zemi. Naše rozdílné zkušenosti však mluví o něčem jiném.

Odpovědi na každou otázku jsou podle Gausovy křivky rozloženy, většina lidí smýšlí vyváženě, ale na obou koncích Gausovy křivky jsou názory krajně, až absurdně, polarizované. Těchto krajních názorů zneužívají demagogové k dokazování nezbytnosti krajností. A tak stejně jako komunisté před Listopadem, tak i David Rath zneužívá těchto krajních názorů na podporu svých politických cílů.

Sociální demokraté pod lídrovstvím Davida Ratha bez ohledu na zákon slíbili občanům proplácet regulační poplatky a nevadí jim, že jejich jednání je v rozporu se smyslem zákona. Ostatně pojem smysl zákona se v tomto státě stává cizím pojmem. A navíc naši poslanci jsou primárně vůči zákonu imunní. Takže rozhazování darů z krajských rozpočtů nejspíš nebudou zákonně postižitelné. A tak tento politický populismus zaplatíme my všichni z našich daní.

MUDr. Bohumír Šimek

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?