Za rušení nemocnic neponese nikdo odpovědnost

5. 4. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Čas určený k analýze skutečného stavu financí v českých nemocnicích se pomalu, ale jistě krátí a kontroly se v drtivé většině zdravotnických zařízení zatím ani nerozběhly. Proč se nyní situace nachází na mrtvém bodě? Na to jsme se zeptali výkonného ředitele Asociace českých a moravských nemocnic Dr. Stanislava Fialy.


Premiér Petr Nečas po únorovém jednání tripartity podpořil návrh zkontrolovat skutečný stav financí v nemocnicích, a tedy i revizi úhradové vyhlášky. Zdá se však, že věci neprobíhají podle představ iniciátorů. Kde spatřujete hlavní problém?

Přivítali jsme iniciativu předsedy vlády, kterou jsme stejně jako odbory pochopili jako snahu zkontrolovat, zda úhradová vyhláška přinesla nemocnicím zvýšení úhrad postačující na zvýšení mezd. Pokud ne, tak z toho důvodu by úhradová vyhláška měla být novelizována a úhrady zvýšit.

Ministerstvo však kontroly chápe jako ověřování ne zaplacených úhrad, ale projektovaných, hodnotit efektivitu péče poskytované nemocnicemi, ověřovat strukturu jejich výdajů, zkoumat jejich smlouvy s pojišťovnami atd.

Jak by podle vašeho návrhu měly kontroly probíhat?

Mělo se kontrolovat, zda úhrady nemocnicím zaplacené v roce 2012 postačují ke zvýšení mezd v tomto roce. Nemělo to kontrolovat ministerstvo, ale pracovní skupina složená se zástupců všech stran, aby byla zaručena objektivnost kontroly a interpretace jejích výsledků.

Kde vidíte hlavní překážky, které zabraňují nalezení kompromisu mezi ministerstvem zdravotnictví a AČMN?

Ukázalo se, že kompromis není možný, neboť ministerstvo chtělo odpovědnost za nezvýšení mezd přenést na nemocnice a zakrýt, že stát na splnění svého závazku nedal žádné peníze.

Poté, co se potvrdilo, že ministr a vláda sice slíbili v roce 2012 zdravotníkům zvýšení mezd o 10 %, ale na návrh toho samého ministra vláda v únoru 2012 při schvalování zdravotně pojistných plánů pojišťoven na rok 2012 rozhodla o snížení úhrad ústavní péče na 98,5 % proti roku 2011, není co kontrolovat.

Kolik nemocnic sdružených v AČMN se účastní analýzy dle pravidel, která stanovilo ministerstvo zdravotnictví?

Žádná.

Původní lhůta vyprší koncem tohoto měsíce. Vidíte stále reálně možnost přehodnocení úhradové vyhlášky ve smyslu navýšení úhrad nemocnicím?

Chce-li stát dodržet závazky, které uzavřel v přijatých memorandech, není jiná možnost než novelizací úhradové vyhlášky zvýšit úhrady nemocnicím.

Toto úterý se konalo shromáždění delegátů AČMN, na kterém jste vyzvali vládu a Parlament České republiky, aby projednal ministerský plán na restrukturalizaci lůžkové péče. Události toho dne však přinesly velké turbulence v samotné vládní koalici. Jaký další vývoj ve světle těchto událostí očekáváte?

Žádný ministerský ani jiný plán restrukturalizace lůžkové péče jsme neviděli. Žádný orgán odpovědný občanům o něm nerozhodl. Za zrušení nemocnic v takovém případě nikdo neponese před občany odpovědnost. To není slučitelné s právním státem. Proto se obrátíme na ústavní orgány, aby ony rozhodovaly a nesly odpovědnost.
Turbulence ve vládní koalici nás nezajímají. Vláda a parlament nesou odpovědnost vždy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?