Začal boj o místo nové krajské nemocnice

2. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt nové krajské nemocnice v Karlovarském kraji vyvolává bouřlivé debaty a názorové střety. Naplno se tak rozjel boj o to, kde by mohla nová nemocnice stát.


Krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (hnutí Doktoři) se v minulých dnech obrátila na karlovarské zastupitele a primátora města Wernera Hauptmanna (ODS) s dotazem, za jakých podmínek by Karlovarskému kraji přenechali pozemky na okraji lázní. Pokud by se pak moderního špitál začal stavět tam, byl by prakticky v Karlových Varech.

„Už jsem slyšel mnoho variant. Původně měla stát nemocnice na Sokolovsku, pak mezi Sokolovem a Karlovými Vary, a nyní dokonce na pozemcích města. Jsme zmateni, a proto chci vyvolat vrcholné jednání mezi hejtmanem Karlovarského kraje a magistrátem,“ uvedl primátor.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) Právu řekl, že podle něj měla Podzemská svůj postup projednat s ostatními členy krajské rady. Už dříve uvedl, že o umístění nemocnice by měl rozhodovat investor stavby. A tím nejspíš bude těžařská společnost Sokolovská uhelná.

Její mluvčí byl v uplynulých dnech na dovolené a v textové zprávě Právu napsal, že se vyjádří po svém návratu.

„Z mého pohledu by neměl rozhodovat soukromý investor o budoucnosti zdravotnictví v kraji, na druhou stranu aktivitu pana ředitele Sokolovské uhelné vítám. Debata o tom, kde bude stát nemocnice, bude bouřlivá. Měli by do toho mluvit i starostové okolních obcí,“ řekla Právu radní Podzemská.

„K umístění nemocnice by měla být vedena široká diskuse a je potřeba k ní mít podklady. Jedním z podkladů je názor města Karlovy Vary,“ vysvětlila svůj dotaz ohledně městských pozemků Podzemská.

Debata o tom, kde bude stát nemocnice, bude bouřlivá

Stavba na zelené louce, která by nahradila zařízení v Sokolově a v Karlových Varech, by přišla až na 3,5 miliardy korun. Její příznivci často mluvili o tom, že by měla stát asi v polovině cesty mezi Karlovými Vary a Sokolovem, patrně někde u Lokte a Starého Sedla.

Každopádně blízko nově budované silnice R 6. Nemocnice v Chebu by zůstala zachována se základními obory a dočkala by se rekonstrukce. Investice do stavby se mají podle odborníků vrátit za deset let provozu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?