Zachovávání nepotřebných nemocnic je politikum

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Odcházející předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu ČR prof. Miloš Janeček hovoří o nedobrém hospodaření ministerstva zdravotnictví, politické smrti veřejného činitele, který zruší nemocnici, i potřebě dvoukomorového parlamentního systému.




Jaký vývoj vidíte ve zdravotnictví od roku 2008, kdy jste byl zvolen senátorem?

Zdravotnictví je stále příliš ovlivňováno politikou, nemá jasný směr a každý ministr podle zaměření své strany vede celý systém jinam než jeho předchůdce. Prohloubila se tendence více privatizovat zdravotnická zařízení, která jsou však plně hrazena zdravotnickými pojišťovnami a k tomu vybírají různé, často nemalé poplatky od pacientů. Prohloubil se předem daný problém v doškolování lékařů, roztříštěnost se ukázala chybou, ačkoli na ni bylo opakovaně odborníky poukazováno. Nikdo nedbal varování České lékařské komory (ČLK), že dochází ke stárnutí lékařů a objeví se jejich nedostatek především v pohraničí. Také odchod lékařů do zahraničí je stále častější a stojí za ním nejen nízké nástupní platy, ale právě špatně nastavený systém postgraduálního vzdělávání. Rovněž přístup k mladým lékařům se na západ od našich hranic diametrálně liší od našeho někdy až otrockého zneužívání jejich práce (úvazek 0,3, ale práce plných 8 hodin).

Změnil se za ty roky váš pohled na úlohu senátu ve společnosti?

Ano, změnil. Patřil jsem částečně mezi ty skeptiky, kteří si nebyli jisti, jestli pro tak malou zemi nestačí jednokomorový parlament. Když jsem pronikl do problematiky systému fungování senátu, pochopil jsem jeho význam. Z dolní komory, tedy poslanecké sněmovny, často přicházejí zákony nedokonalé, ušité horkou jehlou a ovlivněné stranickými zájmy. V senátu mohou pracovat lidé starší 40 let, tedy s pracovními zkušenostmi ve svých povolání, vedoucí pracovníci zodpovědní před zaměstnanci. Tyto jejich zkušenosti potom pomohou opravit nedokonalé zákony, pečlivě je prostudovat a vracet zpět do poslanecké sněmovny. Také odborná a lidská zralost umožní volit třeba vedení takových institucí, jako je ombudsman, ústavní soudci apod. Tedy ano, senát je důležitá a nutná součást našeho politického systému.

Stále se mluví o revizi počtu nemocnic, jak vnímáte současnou síť českých nemocnic, měla by zůstat v současném stavu zachována?

Síť našich nemocnic je lehce přebujelá, bylo zvykem mít nemocnici „za každým rohem“. Dnes již nejezdí lékař za pacientem bryčkou taženou koníkem, ale lze se dopravit zcela jinak a rychle. Náklady na nemocnice stoupají, vybavují se drahými přístroji. Je tedy třeba jejich síť redukovat a spojovat, samozřejmě v kontextu dané oblasti. Jenže je to opět politikum, každý starosta vám řekne, že nemocnice je jeho volební program a nechat ji zrušit by byl jeho politický konec. A to je špatně.

Jste senátorem za brněnský obvod, jak se díváte na nedávné oddlužení, kterého se opakovaně dostalo Fakultní nemocnici u svaté Anny? Ustoupilo se již definitivně od sloučení FN Brno a FNUSA?

Problematika FNUSA je složitá a trvá minimálně posledních 10 let. Střídání managementu, vlivy politických stran, nesmyslná stavba ICRC v této nemocnici (když už, tak mělo ICRC stát ve FN Brno), přestavba starých budov. To a mnoho dalších chyb ve spojení s nedostatečnou kontrolou hospodaření ze strany MZ ČR dovedlo nemocnici tam, kde je. Opakované oddlužení v řádu stovek milionů korun z kapes daňových poplatníků je hrubou chybou. Je třeba analyzovat příčiny a potom zodpovědně rozhodnout co dále. To vše by se mělo odehrávat zcela transparentně před brněnskou veřejností. Za těchto podmínek nikdo do svazku s touto nemocnicí jistě nepůjde.

Je podle vás ministerstvo dobrým hospodářem svým přímo řízeným organizacím?

Domnívám se, že MZ ČR neplnilo kontrolní funkci zodpovědně. Opakovaně docházelo k předraženým nákupům přístrojů, jejich nedostatečnému využití, stavbám za miliardy, které potom převzaly soukromé subjekty. O tom všem si vždy v daných regionech nebo i celostátně povídali i ti pověstní vrabci na střeše. Korupce, kterou se ohánějí všechny politické strany a hnutí, se dá odstranit pouze transparentností účtů nemocnic, jejich společných nákupů. Na toto téma by se v Česku dal napsat román.

Ztotožňujete se s přístupem MZ, které nedávno odsunulo elektronickou preskripci na vedlejší kolej? Jak se díváte na neschopnost resortu koncepčně sjednotit a začít elektronizaci zdravotnické dokumentace?

Tato problematika má několik stránek. V nemocnici to jistě není problém, všude jsou počítače, je i propojení nemocnic třeba při předávání RTG dokumentace. Naopak v malé horské oblasti bude problém třeba i s internetem. Argument, že starší kolegové nemají PC a píšou na stroji, mi přijde v dnešní době, kdy i batolata už umí na PC, lehce přitažený za vlasy. Já elektronizaci plně podporuji, je třeba z ní ale vyloučit byznys pro firmy a pracovat seriozně.

Senátorský mandát vám vyprší na konci října letošního roku, zůstanete i poté politicky činný? Čemu se chcete dále věnovat?

Práce v senátu a především ve zdravotnickém výboru mi plně vyhovovala. Rád bych v ní pokračoval, a proto opět kandiduji, byť za jiný politický subjekt. Moje další politická práce bude záležet na výsledku voleb, ale zcela nepochybně se budu rád podílet na změnách našeho zdravotnictví, ale i univerzitního školství, pokud o moje znalosti bude zájem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?